V Ljubljani shod v podporo imenu Makedonije

Makedonci po svetu močno nasprotujejo kakršnim koli pogajanjem z Grčijo glede imena Republika Makedonija.

Objavljeno
11. februar 2018 14.55
Protest Makedoncev
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Civilno-družbena iniciativa slovensko-makedonskega prijateljstva je danes v Ljubljani pripravila shod v podporo imenu Makedonije, na katerem so med drugim zahtevali takojšnjo ustavitev pogovorov o spremembi imena makedonske države, umik po njihovem mnenju neustavnega zakona o dvojezičnosti in popis prebivalstva pod nadzorom mednarodnih organizacij.

Kot je v nagovoru udeležencem shoda dejal predstavnik iniciative Andrej Dočinski, Makedonci po svetu močno nasprotujejo kakršnim koli pogajanjem z Grčijo glede imena Republika Makedonija. Na shodu se je zbralo okoli 250 ljudi, po ocenah Dočinskega pa okoli 500.

Da je Grčija tista, ki je prekršila dogovor z blokado včlanitve Makedonije v Nato leta 2008, je po njegovih besedah potrdilo tudi Meddržavno sodišče v Haagu leta 2011. »Prav tako je potrdilo, da imamo Makedonci pravico uporabljati ime Makedonija v mednarodnih odnosih in da nas pri tem nima nihče pravice ovirati,« je poudaril.

Strogo je tudi obsodil »neodgovorno in nezakonito sprejetje neustavnega zakona o dvojezičnosti s strani makedonskega parlamenta« ter »neprestane napade na ozemeljsko suverenost Makedonije«. Iniciativa nasprotuje tudi temu, da se s podpisom sporazuma o dobrososedskih odnosih z Bolgarijo »na novo piše makedonska zgodovina«.

»Vse, kar se dogaja sedaj, je neke vrste genocid nad makedonskim narodom, saj želijo, da Makedonija spremeni svoje ime - ime naroda, jezika, zgodovine. Briše se vse, kar je bilo makedonsko,« je opozoril.

Z deklaracijo tako med drugim zahtevajo takojšnjo ustavitev pogovorov o spremembi imena Makedonija, ki jih po njihovih navedbah skrivoma izvaja makedonska vlada pod pokroviteljstvom ZN, preklic morebitnih sprememb ustavnega imena Republika Makedonija in sprejetje resolucije ZN, s katero bi Makedonijo priznali pod ustavnim imenom.

Zahtevajo tudi umik po njihovih ocenah neustavnega zakona o dvojezičnosti, organizacijo popisa prebivalstva pod strogim nadzorom mednarodnih organizacij v prihodnjih šestih mesecih in ustavitev postopka spreminjanja statusa makedonske pravoslavne cerkve.

»Če vlada teh zahtev ne more zagotoviti, zahtevamo razpustitev parlamenta in razpis novih volitev, kjer bomo lahko predstavniki makedonske manjšine izbrali svojega predstavnika skladno z načelom proporcionalnosti,« so v iniciativi še zapisali v deklaraciji.