V Ljubljani so najlepša stranišča

Nagrada za javna stranišča prestolnici, Bohinju metlica, občinam brez stranišč pa zidak

Objavljeno
21. november 2015 14.18
Naj stranišče
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Rogaška Slatina - Potem, ko je lani priznanje pobrala Rogaška Slatina, si je primat letos spet povrnila prestolnica - v Ljubljani so najlepše urejena javna stranišča pri nas. Na drugi strani pa si je Bohinj spet prislužil straniščno metlico.

Društvo za kronično virusno črevesno bolezen (DKVČB) že nekaj let v dobro svojih članov, s tem pa tudi vse javnosti, spodbuja k boljši urejenosti javnih stranišč in sicer po slovenskih mestih oziroma občinah, v zdravstvenih domovih in na bencinskih servisih.

V Aninem dvoru v Rogaški Slatini so v petek zvečer po tistem, ko so njihovi člani letos obiskali in ocenili več kot sto javnih stranišč po vsej Sloveniji, razglasili rezultate izbora Naj javno stranišče 2015. Bili so na straniščih v 51 občinah, 52 bencinskih servisih ob avtocestah in v 10 zdravstvenih domovih.

Med obiskanimi občinami si je tokrat za javna stranišča prvo mesto priborila Mestna občina Ljubljana, med črpalkami je zmagala bencinski servis Petrol Starine na dolenjski avtocesti v smeri proti Ljubljani, med zdravstvenimi domovi pa se je s svojimi stranišči najbolje odrezal Zdravstveni dom Idrija.

Petra Leskovšek Lasetzky, predsednica ocenjevalne komisije, je povedala da so med ocenjevanjem ugotavljali, da je od lani pet občin uredilo še dodatna javna stranišča in sicer Ljubljana, Dravograd, Jesenice, Ljutomer in Škofja Loka. V 21 izmed 51 krajev pa javnih stranišč še zmeraj nimajo. »Tem bomo za spodbudo pri gradnji ponovno podelili zidak in jim svetovali, da javna stranišča uredijo, saj so še kako pomembna,« je rekla.

Na bencinskih servisih so ugotavljali, da se med bolj čistimi tista stranišča, kjer je ves čas prisotna čistilka, žal pa so letos na Petrolovih servisih začeli uvajati plačilo, kar tudi osebam s kronično virusno črevesno boleznijo otežuje dostop. Prav ta je ob urejenosti, označenosti, številu sanitarij, obstoju sanitarij za invalide, opremi stranišča in higienskem materialu eno izmed meril pri ocenjevanju.

Najmanj točk je med občinami letos ponovno dobil turistični Bohinj, zato je društvo županu v spodbudo dodelilo straniščno metlico.