V Lučah za obvoznico

Podporo projektu je izreklo 92,44 odstotka udeležencev, proti pa jih je glasovalo 7,56 odstotka.

Objavljeno
13. april 2014 11.28
Posodobljeno
13. april 2014 11.28
dolničar Luče
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA

Luče − Prebivalci občine Luče so se danes na posvetovalnem referendumu izrekali o podpori projektu gradnje obvoznice hkrati z zagotavljanjem poplavne varnosti. Referenduma se je udeležilo 53,79 odstotka volilnih upravičencev, pri čemer jih je podporo projektu izreklo 92,44 odstotka, proti pa jih je glasovalo 7,56 odstotka, so za Slovenska tiskovno agencijo povedali na volilni komisiji.

Volilni upravičenci so na referendumu odgovarjali na vprašanje, ali so za čimprejšnjo izvedbo obvoznice s protipoplavnimi ureditvami, skladno z uredbo o državnem prostorskem načrtu za ureditev regionalne ceste Radmirje-Luče in zagotavljanje poplavne varnosti naselja Luče.

Kot je razvidno iz državnega prostorskega načrta, projekt med drugim predvideva gradnjo obvoznice, predora Breznica in novega mostu preko Savinje ter rekonstrukcijo dela ceste Radmirje-Luče. Med protipoplavnimi ukrepi pa je sanacija nasipov ob Savinji, poglobitev struge in gradnja novega jezu.

Župan Ciril Rosc, ki si prizadeva za izvedbo projekta, pravi, da bi z njim lahko hkrati rešili problem prometa skozi kraj in protipoplavne zaščite. »Zmanjšal se bo promet skozi Luče, izboljšala prometna varnost in kakovost bivanja v naselju, hkrati pa se bo povečala poplavna varnost,« je za STA dejal Rosc.

Vrednost projekta je po besedah župana nekaj več kot štiri milijone evrov. Gre za državni projekt, za katerega je bil državni prostorski načrt v uradnem listu objavljen oktobra 2010. So pa v državnem proračunu za letos prvič izpadli, je povedal Rosc. Kakšen delež bi morala zagotoviti občina, še ni določeno, bi bil pa sorazmerno majhen, posebej če bi pridobili evropska sredstva, kot so jih za prvo fazo, začetek izvedbe ukrepov protipoplavne zaščite, je povedal župan.

Predsednik Združenja za trajnostni razvoj Luč Alojz Selišnik, ki je med nasprotniki gradnje obvoznice, pa meni, da obvoznica s prometnega vidika kraju ne bi prinesla nič, hkrati bi pa pomenila velik poseg v naravo, piše STA. Poleg tega, opozarja Selišnik, bi obvoznica potekala preko edine ravnine na tem območju, kjer je mogoče lokalno pridelati hrano. »To pomeni neposredno ogrožanje prehrambene prihodnosti, ker bo, kot kaže, v prihodnje treba gledati na lokalno pridelano hrano,« je povedal.

Navedel je podatek, da je povprečen letni promet skozi kraj 700 avtomobilov, zato po njegovih besedah projekt ekonomsko ni smiseln, Rosc pa po drugi strani pravi, da meritve v kraju samem niso bile opravljene in da ni pomembno povprečje, ampak vrhunci, ko je promet močno povečan.

Župan pravi, da je projekt najbolj optimalen način, da se hkrati z gradnjo nasipa, ki je potreben za protipoplavno zaščito, na tem nasipu zgradi še cesta. V združenju pa po drugi strani podpirajo ureditev protipoplavne zaščite, a se zavzemajo za to, da bi projekta ločili.

Rosc pričakuje, da bodo občinski svetniki o projektu odločali že v tem tednu. Rezultat posvetovalnega referenduma sicer ne bo zavezujoč, a je župan prepričan, da »občinski svet ne bo mogel mimo demokratično izražene volje ljudi, kakršna koli že bo«, še piše STA.