V Luki Koper še iščejo novega predsednika uprave

Zaenkrat ni jasno, ali bodo danes sploh izbrali novo ime izmed potencialnih kandidatov.

Objavljeno
08. oktober 2012 11.07
Posodobljeno
08. oktober 2012 12.00
SLOVENIJA LJUBLJANA 30.08.2012 LUKA KOPER FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Koper - Po tem ko Rado Antolovič prejšnji teden ni sprejel ponujene funkcije predsednika uprave Luke Koper, bodo nadzorniki družbe danes ponovno zasedali, poroča STA.

Če bodo člani nadzornega sveta dosegli potrebno soglasje, bi tako lahko danes izbrali enega izmed preostalih štirih kandidatov, ki so prišli v ožji izbor in opravili razgovore z nadzorniki. Druga možnost je, da Luko še naprej začasno vodil vršilec dolžnosti predsednika uprave Bojan Brank, piše STA.

Neuradno pa znotraj nadzornega sveta, kjer naj bi se za Antoloviča ogrevali zlasti predstavniki delavcev, vlada precejšnja neenotnost, zato je vprašanje, ali bo prišlo do konsenza.

Nadzorniki so v začetku septembra iz nekrivdnih razlogov razrešili dotedanjega predsednika uprave družbe Gregorja Veselka z obrazložitvijo, da so izgubili zaupanje vanj. Obenem so za obdobje največ dveh mesecev za vršilca dolžnosti predsednika uprave imenovali Bojana Branka ter pripravili javni razpis za novega predsednika uprave.

Na mednarodni javni razpis za mesto novega predsednika uprave za petletno obdobje se je prijavilo 17 kandidatov, nadzorniki pa so 28. septembra opravili razgovore s petimi kandidati, ki so prišli v ožji izbor. Čeprav je med nadzorniki že takrat padla odločitev o imenovanju Rada Antoloviča, so se stvari v ozadju zapletle, saj so sejo prekinili, nato pa prejšnji torek zgolj pisno sporočili, da Antolovič ponujene funkcije ne bo sprejel.

Od postopkov izbire novega predsednika uprave so se že pred dnevi distancirali na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, kjer so med drugim opozorili, da nadzorniki prevzemajo polno odgovornost tako glede odpoklica Veselka kot glede postopka imenovanja novega prvega moža Luke.

Sicer je že na julijski skupščini delničarjev Luke bil na mizi predlog za odpoklic štirih članov nadzornega sveta, med njimi tudi Požarja, vendar predlog ni dobil potrebne tričetrtinske podpore, saj se je predstavnik Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS ob glasovanju vzdržal.