V mariborski UKC prihaja dvanajst novih anesteziologov

Delati začnejo prihodnji teden. Dogovori o dodatnih razporeditvah potekajo dalje. Število nenujnih operacij še omejeno.

Objavljeno
11. december 2015 12.51
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Maribor − V UKC Maribor, kjer kronično primanjkuje anesteziologov, bodo predvidoma še ta mesec zaposlili zdravnika, ki bo v prrihodnjem tednu opravljal specialistični izpit. Kot je danes sporočila strokovna direktorica kliničnega centra Darja Arko, so v tem tednu tudi sklenili pogodbe z 12 zdravniki specialisti anesteziologi iz drugih bolnišnic.

Dodatnih dvanajst zdravnikov specialistov anesteziologov, ki bodo v prehodnem obdobju do zaposlitve novih zdravnikov v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pomagali premostiti nastalo stanje, bo prišlo iz bolnišnic v Celju, Brežicah, Novem mestu in Kirurškega sanatorija Rožna dolina.

Delo v UKC Maribor bodo začeli predvidoma že prihodnji teden. »Dogovarjamo pa se tudi z drugimi zdravstvenimi ustanovami,« je še dodala Arkova.

Število operacij omejeno

Zaradi pomanjkanja anesteziologov v UKC Maribor je število nenujnih operativnih posegov omejeno. »Kljub nastalim razmeram smo vse bolnike z nujnimi stanji ustrezno in pravočasno oskrbeli. V UKC Maribor nastale razmere intenzivno rešujemo,« je v današnjem sporočilu za javnost zapisala strokovna direktorica. »Vsem bolnikom, ki zaradi nastalih razmer niso mogli opraviti načrtovanih posegov v UKC Maribor, se opravičujemo in prosimo za razumevanje,« je dodala.

Vodstvo UKC Maribor je v zadnjem času močno na udaru zaradi pomanjkanja kadrov na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine, kjer bi morali po navedbah zdravniškega sindikata Fides imeti 40 specialistov, imajo pa jih 17. Čeprav je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pred mesecem dni odredila Zdravniški zbornici Slovenije izredni strokovni nadzor na tem oddelku in je direktor UKC Maribor Gregor Pivec anesteziologom obljubil dodatek in nove zaposlitve, se težave po navedbah tam zaposlenih nadaljujejo.

Zdravniki pod pritiskom

Mariborski anesteziologi so zato ta teden v pismu zdravniški zbornici opozorili, da so zdravniki še vedno pod velikim pritiskom. Zaradi tega so po besedah predsednika zdravniškega sindikata Konrada Kuštrina ogroženi tako bolniki kot zdravniki.

V UKC Maribor poudarjajo, da že od leta 2012 zdravniško zbornico opozarjajo na težave s pomanjkanjem anesteziologov, a jim niso odobrili želenega števila specializacij. Opozarjajo, da je celotna regija pod slovenskim povprečjem, kar se tiče števila zdravnikov. Ni skrivnost, da se s podobnimi težavami soočajo tudi v mariborski porodnišnici in na pediatriji, lani so protestirali kardiologi, v podobnem položaju so menda tudi patologi. »Zdravniki iz Maribora bežijo,« je opozoril Kuštrin.