V Mariboru se je vendarle začelo začasno urejanje dveh trgov

Opravili bodo najnujnejša dela za izboljšanje podobe trgov, ki se uporabljata tudi za protokolarne namene.

Objavljeno
26. maj 2014 12.39
Posodobljeno
26. maj 2014 12.39
OBNOVA ROTOVŽA
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Maribor − Po dolgoletnih neuspešnih prizadevanjih za celostno obnovo je te dni v Mariboru steklo začasno urejanje Glavnega in Rotovškega trga. Ker gre za pomembna trga, ki se med drugim uporabljata tudi za protokolarne namene, bodo izvedli najnujnejša dela za izboljšanje njune podobe.

Dela na Glavnem trgu so začeli v petek. Kot so danes sporočili z Mestne občine Maribor, bodo na pogosto divjem parkirišču na Židovski ulici uredili peš cono s potopnim valjem. Osrednje območje asfaltiranega platoja bodo začasno preuredili v majhen park, v katerem bodo postavili klopi, koše in pitnik, zasajena bodo tudi drevesa. Kasneje bo možna ureditev gostinskega vrta.

Dela bo izvajalo občinsko komunalno podjetje Nigrad. Vrednost ureditve znaša 30.000 evrov, dela pa bodo končana predvidoma do konca prihodnjega meseca.

Dela bodo končana predvidoma v začetku junija

Danes so začeli še začasno urejanje Rotovškega trga. Zaradi dotrajane površine na trgu ter posledične nevarnosti za pešce in kolesarje bodo površino nasuli z drobljencem. Prav tako bodo namestili klopi in drevesa v koritih. Po končani začasni ureditvi bo dovozna pot, ki je bila kljub preprovedi marsikdaj uporabljena za parkiranje, zaprta s potopnim valjem.

Tudi v tem primeru je izvajalec podjetje Nigrad, vrednost ureditve pa znaša 29.000 evrov. Dela bodo končana predvidoma v začetku junija, do 6. junija pa bo popolna zapora ploščadi na trgu. Za potrebe porok bo ob sobotah na voljo pet parkirnih mest na delu Slomškovega trga.

Na občini pojasnjujejo, da gre za začasno ureditev, ki ne pomeni odstopa od načrtov za prenovo Rotovškega trga in Mariborske knjižnice kot celote. »Te dni smo na pristojno ministrstvo podali razlago na pritožbo, ki jo je vložil  stanovalec proti dovoljenju za začetek druge gradbene faze,« so pojasnili.

V Mariboru predvsem manjše investicije

Novo knjižnico in trg bi po prvotnih načrtih morali postaviti že leta 2012 v času Evropske prestolnice kulture. A se zaradi težav s pridobivanjem dokumentacije in pomanjkanja denarja ni še nič premaknilo. Tudi ko bodo odpravili spor glede gradbenega dovoljenja, zadeva ne bo rešena, saj bo s celovito obnovo mogoče začeti šele po zagotovitvi ustreznih finančnih virov. Projekt je vključen v nacionalni program obnove kulturne infrastrukture za leto 2013−2016 ministrstva za kulturo, zato Maribor pričakuje sofinanciranje iz državnega proračuna in evropskih sredstev nove finančne perspektive.

V Mariboru si sicer v zadnjem času zelo prizadevajo za uresničitev manjših investicij v prometno infrastrukturo. Tako bo zaradi sanacije vozišča do konca maja polovična zapora vozišča v križišču med Vrbansko cesto in Mladinsko ulico, popolna zapora vozišča dela Vrbanske ceste med Kosarjevo in Vrbansko ter popolna zapora vozišča Sadjarske ulice v križišču z Mladinsko ulico.

Zaradi prestavitve robnikov bo do vključno 14. junija v Prešernovi ulici na odseku od Partizanske ceste do Razlagove ulice delna zapora zahodnega in vzhodnega pločnika, delna zapora vozišča z zaporo pasu za naravnost na Partizanski cesti ter zapora vzdolžnega vzhodnega parkirišča.