V materini ljubezni sta tudi svoboda in enakost

Na spominskem srečanju ob obletnici kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze obujali spomine na vrednote, ki so večne. Slovenska mati je nosilka ljubezni kot izjemne vrednote, v kateri je zaobjeto vse: svoboda, enakost in bratstvo.

Objavljeno
12. oktober 2009 12.06
Zdenka Lindič - Dragaš
Zdenka Lindič - Dragaš
Dobrnič - »Narod, ki ima take ženske, ne more propasti.« Na to izjavo predstavnika zavezniške vojaške misije, majorja Williama Jonesa, na prvem kongresu Slovenske protifašistične ženske zveze (SPŽZ), ki so ga sredi vihre druge svetovne vojne pripravili 16. in 17. oktobra 1943 v Dobrniču v Suhi krajini, je na včerajšnjem tradicionalnem spominskem srečanju spomnil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Trebnje Boštjan Sladič.

Množica udeleženk in udeležencev vseh starosti iz vse države je bila v prelepem jesenskem vremenu še večja kot navadno, zato je predsednica društva Dobrnič Danica Simšič dejala, da je srečanje največji zbor žensk v samostojni Sloveniji. Pozdravil jih je predsednik ZZB Slovenije Janez Stanovnik. Kakor je poudaril, je slovenska mati nosilka ljubezni kot izjemne vrednote, v kateri je zaobjeto vse: svoboda, enakost in bratstvo. To so bile po Stanovnikovih besedah tudi vrednote NOB, v kateri so Slovenke dale za osvoboditev naroda svoje može, sinove in hčere ter popeljale narod na pot časti, ker so se po mnenju Josipa Vidmarja takrat zavedali, kam pelje pot sramote.

 

Izjemni dogodek, kakršen je bil prvi kongres SPŽZ, je v današnji svet postavila slavnostna govornica, poslanka Majda Potrata. Kongres je bil opredelitev za svobodo in pravičnejši svet, kar je po njenih besedah treba vedno znova obujati, ker sedanjost prilagaja preteklost lastnim potrebam. Opozorila je še, da je zgodovina slovenskih ženskih gibanj zgodovina boja proti zlu, sili in vojni in za človeka vredno življenje. Po njenem bi bile tlakovalke poti ženskim pravicam lahko z marsičem zadovoljne, vendar je na odgovornih mestih še vedno le za vzorec žensk, mlade izobraženke so težje zaposljive od moških, starejše ženske pa nosijo posledice slabše plačanega dela. »Ekonomska samostojnost žensk je odločilnega pomena. V Sloveniji so plače žensk še naprej opazno nižje od povprečja v Evropski uniji. Enakopravnost in dostojno življenje za vsakogar zahteva pravičnejšo delitev plačanega in neplačanega ter ustvarjenega dela,« je menila Majda Potrata.

 

Več v tiskani izdaji Dela