V Mestno knjižnico Ljubljana po novem s kartico Urbana

Člani knjižnice bodo lahko uporabljali tako terminsko kot vrednostno Urbano - kartico.

Objavljeno
31. maj 2012 16.31
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - V Mestni knjižnici Ljubljana bodo v ponedeljek začeli z uvajanjem kartice Urbana kot članske izkaznice. Člani knjižnice bodo lahko uporabljali tako terminsko kot vrednostno Urbano - kartico, ki jo je Mestna občina Ljubljana najprej uvedla za plačevanje vožnje z avtobusi. Veljala bo kot sredstvo za identifikacijo in plačilo storitev knjižnice.

S kartico Urbana bodo v Mestni knjižnici Ljubljana v roku približno enega leta vsem članom nadomestili stare izkaznice. Članom, ki bodo ob obisku knjižnice prinesli svojo Urbano, bodo v sistem Cobiss vnesli potrebne podatke, nato pa bodo nanjo natisnili evidenčno številko, je pojasnila direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda, piše STA.

Na vrednostne oziroma rumene kartice bodo natisnili tudi ime in priimek člana. Tako bo rumena kartica, ki je bila doslej prenosna kartica, postala imenska. To bo omogočalo, da bo imetnik z njo lahko kupil tudi mesečno voznico za mestni avtobus.

S projektom bodo po besedah Gazvode najprej začeli v knjižnicah Bežigrad, Šiška, Prežihov Voranc, Jožeta Mazovca, Otona Župančiča, Rudnik, Črnuče, Fužine in Šentvid. V naslednjih 14 dneh pa bodo stare kartice za Urbane zamenjali še v 13 knjižnicah v sklopu Mestne knjižnice Ljubljana. V knjižnicah bo kartice mogoče tudi kupiti, uporabniki pa bodo storitve lahko plačevali tudi z Moneto.

Projekt, pri katerem je mestni knjižnici pomagala MOL, je vreden 206.000 evrov. Po mnenju Gazvode bo projekt vzpodbudil tudi druge mestne institucije k povezovanju storitev.

Ljubljanski župan Zoran Janković je spomnil, da je z Urbano že zdaj mogoče poleg vožnje z avtobusom plačati tudi vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad, parkirnino na številnih ljubljanskih parkiriščih ter najem kolesa. Po njegovih podatkih je uporabnikov Urbane približno 660.000. Janković pričakuje, da se bodo projektu priključile tudi druge institucije, med drugim se že dogovarjajo z Mestnim muzejem Ljubljana.