V Mirnu našli grobove Vzhodnih Gotov

V bližini reke Vipave so odkrili sedem grobov in opremo najemniških vojakov.

Objavljeno
12. november 2011 13.04
Posodobljeno
12. november 2011 13.10
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Miren – V okolici Mirna so se, kot kaže, v 6. stoletju zadrževali Vzhodni Goti. Arheologi Centra za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Slovenije so namreč med izkopavanji v bližini reke Vipave v Mirnu odkrili sedem grobov in opremo ljudstva, ki so bili v rimski vojski najemniški vojaki.

O Vzhodnih Gotih v Sloveniji pričajo redke najdbe, zato je najnovejše odkritje še toliko bolj dragoceno. »Odkrili smo sedem grobov, ki jih okvirno umeščamo v šesto stoletje. Ohranjeni elementi noše – sponke in deli pasne garniture – spadajo k značilni opremi Vzhodnih Gotov. To je posebno pomembno, saj so v Sloveniji najdbe iz tega obdobja, ki bi jih zanesljivo pripisali temu ljudstvu, zelo redke.

Do zdaj poznamo nekaj podobnih grobov iz Kranja in iz Dravelj. Na Primorskem smo imeli tokrat prvo priložnost raziskati tako grobišče,« je povedala arheologinja Vesna Tratnik, ki je skupaj s Tomažem Fabcem vodila izkopavanja, medtem ko je konservatorski nadzor opravila arheologinja Patricija Bratina z Območne enote ZVKD Nova Gorica. Večina grobov je bila nepoškodovanih, skeleti zelo dobro ohranjeni. Podobno velja za najdene predmete, med katerimi sta tudi dve gotski fibuli, srebrne sponke za pas ter jantarne in steklene jagode. Med drugim so našli še več železnih predmetov, nožev in pasnih spon.

Izjemno odkritje si je že ogledal tudi Slavko Ciglenečki z Inštituta za Arheologijo ZRC SAZU. »To je pomembno najdišče, saj so ostanki Vzhodnih Gotov pri nas zelo redki. Iz zgodovine vemo, da je bila v neposredni bližini bitka med Odoakrom, zadnjim vladarjem zahodnega dela rimske države, in Teoderikom, vladarjem Vzhodnih Gotov, in sicer leta 489 na Soči. Mogoče je, da je bila ena od takratnih naselbin Vzhodnih Gotov v okolici Mirna,« je včeraj za Delo povedal Ciglenečki.