V MOL ne vedo, 
koliko so zaslužili z dovolilnicami za parkiranje

Podatki o skupnem zaslužku Mestne občine Ljubljana z dovolilnicami za parkiranje so okvirni.

Objavljeno
19. maj 2011 11.41
Posodobljeno
19. maj 2011 12.11
Samo Petančič, Ljubljana
Samo Petančič, Ljubljana
Ljubljana – Več kot 1600 dovolilnic za parkiranje je Mestna občina Ljubljana (MOL) letos izdala občanom, ki želijo parkirati na območjih, kjer je to parkiranje omejeno oziroma ga je treba plačati. Tisti, ki prebivajo na območjih za pešce, morajo za to odšteti 50 evrov, dovolilnica pa velja do konca leta in en prehodni mesec.

Taksa za dovolilnico, ki omogoča parkiranje na javnih parkirnih površinah znaša sto evrov in se plača v sorazmernem deležu do konca leta. Skupno število izdanih dovolilnic se je v preteklih letih precej spreminjalo – leta 2008 so jih izdali 1196, največ pa lani, in sicer 2060.

Največ dovolilnic za javne parkirne površine, kjer so parkomati in je treba parkiranje plačati, je bilo razdeljeno na območju med Gosposvetsko cesto in Tomšičevo cesto ter na območju med Roško cesto in Krekovim trgom. Več dovolilnic za parkiranje na javnih parkiriščih so ljudje pokupili tudi za območje Tabora, med Aškerčevo cesto in Šubičevo ulico ter med železniško postajo in Tavčarjevo ulico.

Redarji ukrepajo, parkirnih prostorov primanjkuje

Poleg omenjenih dovolilnic obstajajo tudi dovolilnice za tako imenovane rezervirane javne površine. Tovrstne dovolilnice lahko dobijo samo prebivalci območji za pešce, vendar omenjeni prostori niso rezervirani v smislu, da bi bili zavarovani s potopnimi količki ali zapornicami.

Mestno redarstvo bo nepravilno parkirano vozilo na takem parkirišču sicer kaznovalo, zatrjujejo na MOL, toda za tovrstna parkirna mesta je izdanih tudi dvakrat več dovolilnic, kot je na voljo parkirnih mest, tako da je parkiranje lastnikov dovolilnic pogosto odvisno od sreče, čeprav nihče ne krši zakona in ne parkira tam brez dovolilnice.

Omenjenih dovolilnic so največ pokupili prebivalci Gallusovega nabrežja, Male ulice in Peternelove ulice, občinarji pa napovedujejo širitev omejitev parkiranja tudi na območje Prul. Dovolilnice sicer lahko dobijo samo prebivalci domačini, dovolilnica se lahko izda tudi za kombi za prevoz ljudi – to je razvidno iz prometnega dovoljenja –, tovornjakom pa dovolilnice ne izdajajo.

Podatki o skupnem zaslužku občine z dovolilnicami ostajajo okvirni. Kot so zapisali, občinarji iz sistema plačevanja in evidentiranja občinskih taks za izdajo dovolilnic za parkiranje v preteklih letih ne morejo razbrati natančne vsote, ki so jo zaslužili z dovolilnicami. Imajo le podatek o skupni vsoti občinskih taks, dovolilnice pa so le ena izmed teh taks.