V Monoštru zasedala slovensko - madžarska mešana komisija

Uresničevanje manjšinskih pravic - napredek tudi pri madžarski skrbi za porabske Slovence

Objavljeno
03. oktober 2013 13.13
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Monošter - Včeraj se je tu na svoji štirinajsti seji sestala slovensko - madžarska mešana komisija za spremljanje uresničevanja meddržavnega sporazuma o uresničevanju pravic slovenske manjšine ne Madžarskem in madžarske manjšine v Sloveniji. Po koncu seje sta bila sopredsedujoča zadovoljna z doseženim.

Čeprav v dveh desetletjih od podpisa omenjenega sporazuma slovenska stran za madžarsko manjšino na svojem ozemlju namenja bistveno več denarja kot madžarska stran za porabske Slovence v okolici Monoštra, je bilo mogoče po izjavah predsedujočega s slovenske strani Borisa Jesiha in predstavnice madžarske vlade Zsuzsanne Repas ugotoviti, da madžarska stran nekoliko popravlja svoj zaostanek.

Tako so letos začeli graditi povezovalno cesto med Gornjim Senikom in Verico, ki bo prometno bolje povezala slovenski živelj v teh krajih in jo je madžarska vlada obljubila že pred šestimi leti. A sedaj, pred koncem gradnje, se je zapletlo zaradi nasprotovanja civilne iniciative, ki je na sodišču dosegla začasno ustavitev gradnje ceste. »Madžarska vlada bo uporabila vsa pravna sredstva, da bo cesta zgrajena do konca novembra,« je včeraj zagotovila Repaseva.


Eden pomembnejših včerajšnjih dogovorov je bil po mnenju Borisa Jesiha dogovor o dodatnem financiranju izobraževanja učiteljev v obeh dvojezičnih šolah v Števanovcih in Gornjem Seniku, nekaj olajšanja pa je Zvezi Slovencev na Madžarskem prinesla odločitev, da bo madžarska vlada za delovanje neprofitnega dela njenega kulturno - informacijskega centra Lipa v Monoštru letos prvič namenila tri milijone forintov, sistemsko financiranje pa se bo nadaljevalo tudi prihodnja leta.