V morje gre šest tisoč ton odplak manj

Po enem letu so rezultati v morju vidni s prostim očesom. Nova Centralna čistilna naprava namreč slovensko morje ohranja bistveno čistejše. Letni strošek čistilne naprave znaša blizu treh milijonov evrov.

Objavljeno
27. oktober 2009 19.11
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - Pred nekaj dnevi je nova Centralna čistilna naprava v Srminu pri Kopru zaključila enoletno poskusno obratovanje. Rezultati so v morju vidni s prostim očesom. Letno ta naprava odstrani približno desetkrat več blata, kot ga je stara. To pomeni, da gre v morje vsako leto približno 6000 ton odpadlega blata manj. Stara koprska čistilna naprava je očistila komunalne odpadne vode 25 do 30-odstotno, nova pa jih 90 do 95-odstotno. Letnega stroška čiščenja še niso natančno izračunali, ocenjujejo, da gre za okoli tri milijone evrov stroškov, ki jih morajo plačati prebivalci dveh občin, če želijo ohraniti koprsko in izolsko morje bistveno čistejše, kot so ga.

 

Nova Centralna čistilna naprava pomeni pomembno ekološko pridobitev v Slovenski Istri in bistven korak pri ohranjanju vodotokov, predvsem pa obalnega morja. Zmogljivost te naprave je za 84.500 prebivalcev. Na območju koprske občine zbirajo odpadne komunalne vode treh četrtin prebivalcev svoje občine (približno 37 tisoč prebivalcev), na območju izolske občine pa približno 80 odstotkov prebivalcev (kakih 12 tisoč). K temu je treba dodati, da premorejo vasi na koprskem podeželju še dodatne manjše lokalne čistilne naprave, izolsko podeželje (Malija) pa je deloma že priklopljena na piransko čistilno napravo. Zmogljivost čistilne naprave je večja, saj je treba poleti prišteti vsaj deset do 15 tisoč turistov. Bistvena novost je, da so izpopolnili staro mehansko čiščenje in dodali še biološko ter kemično stopnjo čiščenja (dušikove in fosforjeve spojine). Najpomembnejša novost pa, da zdaj čistijo tudi večji del izolskih komunalnih odpadnih vod, ki jih prej nikoli niso.


Več v sredini tiskani izdaji Dela.