V naslednjih tednih do predloga rešitve?

Srečanje s hrvaško premierko Kosorjevo pomeni nadaljevanje krepitve dobrega vzdušja, kar zagotovo pomaga pogajalcem na obeh straneh, da v naslednjih tednih pridejo do predloga rešitve, ki bo v obojestransko zadovoljstvo, je dejal Pahor.

Objavljeno
01. september 2009 11.01
Ma.J./ Ka.Ž./STA
Ma.J./ Ka.Ž./STA
Gdansk - Današnje srečanje s predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor pomeni nadaljevanje krepitve dobrega vzdušja, kar zagotovo pomaga pogajalcem na obeh straneh, da v naslednjih tednih pridejo do predloga rešitve, ki bo v obojestransko zadovoljstvo, je danes v Gdansku za slovenske novinarje povedal premier Borut Pahor.

Pahor in Kosorjeva sta se ob robu slovesnosti ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne danes v Gdansku ločeno sestala tudi s predsedujočim Evropski uniji, predsednikom švedske vlade Federikom Reinfeldtom, "da kot članica in kandidatka ugotovimo, ali smo izpolnili pričakovanja iz Trakošćanov, da dosežemo dogovor v obojestransko zadovoljstvo", je po srečanju še povedal Pahor. Dodal je še, da je srečanje s Kosorjevo na Trakošćanu 31. julija "kljub dvomom prineslo spremembo atmosfere".

Pred tem pa je današnje srečanje Pahor označil za "nadaljevanje procesa poglobitve zaupanja med obema državama". Ta proces se je začel pred časom, "ko smo na obeh straneh potrdili politično voljo, da nekatere stvari, za katere se je zdelo, da se ne morejo premakniti z mrtve točke, premaknemo z mrtve točke", in sicer s spoštovanjem interesov obeh držav in iskanjem kompromisa, je na Brdu pri Kranju odgovoril Pahor na novinarsko vprašanje ob robu rednega posveta slovenske diplomacije.

Kosor: Rešili smo 95 odstotkov dogovora s Slovenijo

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je po srečanju z švedskim premierom Reinfeldtom in nemško kanclerko Angelo Merkel dejala, da sta Slovenija in Hrvaška ustvarili novo atmosfero medsebojnega spoštovanja. Ob tem je pojasnila: "Rešili smo že 95 odstotkov dogovora s Slovenijo, ostajajo samo še nekatere podrobnosti." Napovedala je tudi nadaljevanje "tihe diplomacije", saj meni, da je to edina pravilna pot.


Največ pozornosti Južnemu toku

Pahor in ruski premier Vladimir Putin se bosta sestala zvečer, to pa bo njuno prvo srečanje. Osrednjo pozornost naj bi namenila sporazumu o gradnji dela plinovoda Južni tok skozi Slovenijo. Pahor je prejšnji teden napovedal, da je Slovenija blizu podpisu sporazuma. Skupini slovenskega ministrstva za gospodarstvo ter ruske družbe Gazprom in ruskega ministrstva za energijo sta prejšnji teden v dobršni meri poenotili besedilo posebnega protokola o davčnih vprašanjih, vendar bo treba nekatere določbe še uskladiti.