V nedeljo pogum, pa na najboljšo kočo leta - na Kum

Zaključno praznovanje za naj planinsko kočo bo v nedeljo, 13. septembra 2015, ravno na dan 25. kolesarskega vzpona na Kum.

Objavljeno
09. september 2015 18.15
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje - Planinska zveza Slovenije (PZS) in spletni portal Planet Siol.net sta izbrala naj planinsko kočo leta. Lovoriko so slovenski planinci med 59 kočami tokrat pripeli planinskemu domu na dolenjskem Triglavu, dobrih 1200 metrov visokem Kumu. Z njim že petnajst mesecev gospodari Roman Ledinek, Trboveljčan, znan in tudi priznan slaščičar, ki pa v nedeljo ob 13. uri pripravlja posebno presenečenje: planince bo pričakal s pivom in prav posebno slaščico - funštercem.

Drugo in tretje mesto je v akciji Naj planinska koča, na naslov katere je prispelo 45.000 glasov, pripadlo Valvasorjevemu domu pod Stolom oziroma koči pri Triglavskih jezerih.

Na PZS priznavajo, da so imeli glasovalci težko nalogo, saj se je za naslov naj planinske koče v prvem krogu potegovalo 59 od skupno 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov, ki imajo bodisi certifikat okolju oziroma družinam prijazna koča bodisi vgrajeno čistilno napravo; vse pa so znane po gostoljubnih oskrbnikih, okusni hrani in razgledni okolici, ki kar kliče po kolenogrizenju.

»Izjemno smo presenečeni, počaščeni«

Že glasovi za uvrstitev v finale so dokaz, da planinci cenijo trud oskrbnikov in odprta vrata planinskih koč. Koča na Kumu in Roman Ledinek nedvomno spadata v to »kategorijo«. Za Delo je zmagovalec danes dejal, da še ne ve prav dobro, kaj za obisk koče pomeni laskavi naziv. »Sem pa vesel. Moj trud zadnjih petnajstih mesecev je s tem poplačan,« je dodal.

Planinski dom na Kumu kraljuje v Posavskem hribovju na višini 1211 metrov, Roman Ledinek pa nanj privablja ljudi že drugo leto. In s čim jih je prepričal, se sprašujejo na PZS.» Verjetno so glasovali zato, ker so se tu dobro počutili in mi obljubili, da še pridejo,« je dejal Ledinek.

»Izjemno smo presenečeni, počaščeni, veseli, saj se tako oskrbnik kot planinci trudimo, da bi bila koča, ki je stara 60 let, v dobri planinski formi in prijazna do planincev. Tega naslova se nismo nadejali v izboru koč na tako uglednih lokacijah v naših Alpah, zato sem presenečena, da je Kum pobral lovoriko. Se bomo pa potrudili, da bomo dobro ime ohranili tudi v prihodnje,« je, kakor poročajo pri PZS; dejala Marjeta Bricl, predsednica PD Kum Trbovlje.

Zaključno praznovanje za naj planinsko kočo bo v nedeljo, 13. septembra 2015, ravno na dan 25. kolesarskega vzpona na Kum, tako da je pričakovati pravo planinsko-kolesarsko mravljišče. Ob 10. uri kolesarji zavrtijo pedala proti vrhu, ob 13. uri pa bosta odgovorni urednik Planet Siol.net Uroš Urbas in generalni sekretar PZS Matej Planko Romanu Ledinku podelila plaketo za naj planinsko kočo 2015.