V nekdanji vipavski mlekarni zdaj mocarela za Italijane

Naložba je vredna kar osem milijonov evrov, v Vipavi pa vsak teden že nastanejo od tri do štiri tone mocarele.

Objavljeno
12. november 2015 16.35
Katja Željan
Katja Željan

Vipava − V nekdanji zadružni mlekarni, ki jo je od družbe Agroind konec leta 2013 kupilo podjetje Ekolat, so danes uradno odprli posodobljeni objekt. V njem trenutno v mocarelo predelajo 26.000 litrov mleka na dan, kapacitete pa so občutno večje, in sicer kar 150.000 litrov predelanega mleka na dan. Kar 95 odstotkov prizvodnje gre v Italijo.

V nakup in temeljito prenovo vipavske mlekarne je podjetje Ekolat, kaerega glavni lastnik je italijansko podjetje Trevisanalat, vložilo kar osem milijonov evrov. Kot pravi prokurist podjetja Ekolat Peter Selčan, so maja začeli poskusno proizvodnjo, vmes pridobili certifikate za proizvodnjo mocarele, zdaj pa čakajo na dodatna naročila, s katerimi bi povečali proizvodnjo. Trenutno namreč v obratu deluje le ena linija, dve na zagon še čakata. Delo je tako dobilo petnajst ljudi, večinoma Slovencev, medtem ko sta vodja proizvodnje in vodja priprave Italijana.

»Dobavo mleka smo organizirali prek kmetijske zadruge Mlekop iz Gorenjske, ki je naš partner, težav pa za zdaj nimamo. Mislim, da jih tudi v prihodnje ne bo,« ocenjuje Selčan. Dodaja, da interes domačih pridelovalcev mleka za oddajo v prenovljeni obrat zagotovo obstaja, čeprav je res, da ti zdaj večino svojega mleka prodajo drugam. Sicer pa kar 95 odstotkov vipavske mocarele v tem trenutku odpeljejo v podjetje Trevisanalat, preostali delež gre k slovenskim trgovcem. »Tržišče še analiziramo, načrtujemo pa prodor v preostale slovenske trgovske verige in na trge nekdanje Jugoslavije,« priznava Selčan.

Po besedah Albina Dal Bella, generalnega direktorja Trevisanalata, njihova družba mleko v Sloveniji odkupuje že več kot dvanajst let, med drugim tudi za svojo proizvodnjo v Resani. »Ko smo videli priložnost, da bi lahko imeli proizvodnjo tudi v Vipavi, ki bi se razlikovala od proizvodnje v Resani, smo v sodelovanju z zadrugo Mlekop, s katero že leta sodelujemo pri nakupu mleka, in finančno družbo Finest, ki je regionalni financer za naložbe v vzhodni Evropi, kupili obrat v Vipavi. Tu bomo mocarelo proizvajali po preprostejši tehnologiji, kot je tista v Resani,« pravi.

Naložbo je pohvalili tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. »To je prava naložba, ki je zrasla na pogorišču, a s svežim denarjem in resnim tujim investitorjem. Poleg novih zaposlitev velja omeniti še kakovostno slovensko surovino. V tem trenutku v Vipavi potrebujejo deset milijonov litrov mleka na leto, lahko pa pridejo celo do petdesetih milijonov. In to mleko je v Sloveniji na voljo,« je zatrdil minister. Dodal je še, da slovenski kmetje trenutno pridelajo več kot 500 milijonov litrov svežega mleka, okrog 40 odstotkov ga gre v tujino, kar je po njegovem mnenju nepotrebno. Sicer pa je Slovenija v EU država, kjer proizvodnja surovega mleka najhitreje narašča.