V novem jezeru bodo plavali že julija

Kopalno jezero v Radljah, urejajo tudi kolesarski in telovadni park

Objavljeno
03. junij 2014 21.21
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Radlje ob Dravi – Ob ribniku Reš bodo konec julija odprli kopalno jezero s 3100 kvadratnimi metri vodnih površin za 800 kopalcev. Dela že potekajo, hkrati pa ob športnem parku v Radljah urejajo še kolesarski park in zunanja telovadna orodja.

Ureditev kopalnega jezera bo stala 1,18 milijona evrov, večino bo financirala občina, 460.000 evrov pa je evropskih sredstev. Jezero bodo uredili po zgledu podobnih avstrijskih kopališč in v njem ne bo kemikalij, saj bodo kakovost vode namesto s klorom zagotavljali s peščenimi filtri in rastlinjem, v vodo pa bodo dovajali kisik. S tovrstnim kopališčem z naravno filtracijo bodo po besedah župana Alana Bukovnika močno zmanjšali stroške obratovanja, ki bodo v primerjavi z običajnimi bazeni kar 90 odstotkov manjši.

Prvo sezono brezplačno

Bukovnik pravi, da pričakujejo veliko kopalcev iz vse regije, saj sta edina bazena na Koroškem v Slovenj Gradcu in na Ravnah, občani iz Dravske doline pa na kopanje raje odhajajo čez mejo v Avstrijo. V vodni park bodo poskušali privabiti tudi turiste. Ob jezeru so že postavili večnamenski objekt in uredili parkirišče za avtodome, poleg kopanja in športnih aktivnosti bodo turistom ponujali še čolnarjenje in glamping v lesenih hiškah. Vodni park bo upravljal občinski zavod za šport, turizem, kulturo in mladino, od odprtja konec julija do konca sezone pa bo kopanje za občane brezplačno.

Skakalnice za kolesarje

V bližini športnega stadiona v Radljah urejajo kolesarski park in orodja za vadbo na prostem. »V parku bodo proge za različne kolesarske zvrsti, na primer pumptrack in freeride s skakalnicami in ovirami,« našteva Bukovnik. Orodja za vadbo bodo stala 4000 evrov, za projekt kolesarskega parka je občina odštela 2000 evrov, za gradbena dela pa bodo poskrbeli sami prek občinskega režijskega obrata v sklopu urejanja javnih površin. V športnem parku bodo uredili še igrišče z umetno površino, na voljo so že igrala za otroke, za sprehode pa bližnji sadovnjak. »S tem zapolnjujemo trikotnik do Hmeline, ki je nastal z gradnjo obvoznice,« je dejal župan. Tako za plavalno jezero kot za kolesarski park vidi veliko turistično priložnost v navezavi z mednarodno dravsko kolesarsko potjo, ki bo potekala mimo obeh.