V občini Brežice zaradi suma prašičje kuge nov ogrožen pas

Veterinarji so v občini Brežice zaradi možnosti pojava klasične prašičje kuge začeli s popisovanjem kmetijskih gospodarstev na območju novega 10-kilometrskega ogroženega pasu.

Objavljeno
30. marec 2007 16.15
Veterinarji zdaj pregledujejo naključno izbrana kmetijska gospodarstva ter preverjajo, ali kmetje spoštujejo predvidene preventivne ukrepe
Brežice - Veterinarji območne enote Veterinarske uprave RS (Vurs) so v občini Brežice v četrtek zaradi možnosti pojava klasične prašičje kuge začeli s popisovanjem kmetijskih gospodarstev na območju novega 10-kilometrskega ogroženega pasu, ki se ne pokriva z dosedanjim v tej občini. Hinko Maver z območnega urada Vurs v Novem mestu je pojasnil, da novo ogroženo območje iz Hrvaške sega na območje Slovenije v obsegu 3,5 kilometra. Novo žarišče te bolezni so namreč odkrili v Cirju pri Samoboru.

Maver je pojasnil, da so veterinarji v četrtek naredili načrt in sprejeli odločbo glede novega 10-kilometrskega ogroženega pasu v tej posavski občini. S pregledom kmetijskih gospodarstev v 12 vaseh na tem območju naj bi zaključili danes, natančnejše podatke o številu kmetij in izsledkih pa naj bi v območni enoti Vurs posredovali v začetku naslednjega tedna.

Vsem lastnikom pregledanih kmetij bodo predpisali tudi vse predvidene ukrepe za preprečevanje morebitnega širjenja klasične prašičje kuge na tem območju. Tudi na tem območju naj bi tako obveljala prepoved premikanja prašičev, predvidene so pregrade za razkuževanje ter uporaba ustrezne delovne obleke.

O sedanjem 10-kilometrskem ogroženem pasu nič novega

Maver je še dejal, da zaenkrat ni še nič novega glede morebitne odprave teh preventivnih ukrepov v dosedanjem 10-kilometrskem ogroženem pasu v tej občini. Odločitev Državnega središča za nadzor bolezni glede tega območni veterinarji pričakujejo predvidoma v naslednjem tednu.

Rejci prašičev sicer že opozarjajo na neposredno in predvsem posredno dolgoročno škodo zaradi sedanjih omejitev trgovanja s prašiči. Dejanske ekonomske škode zaenkrat še ni mogoče opredeliti, rejci pa so ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Vurs že pozvali k pomoči za rešitev problema odprodaje prašičev na ogroženem območju, ki so zreli za prodajo.

Vurs ukinila ogroženi pas okoli Vučilčevega

Državno središče za nadzor bolezni je ukinilo predpisane preventivne ukrepe v slovenskem delu desetkilometrskega ogroženega pasu okoli hrvaškega kraja Vučilčevo, kjer je v začetku meseca izbruhnila klasična prašičja kuga. Vsi odrejeni ukrepi na ogroženem območju prenehajo veljati danes, še vedno pa veljajo ukrepi na okuženem območju, so sporočili iz Veterinarske uprave RS (Vurs).

Kot pojasnjujejo, so se za ukinitev ogroženega pasu odločili, ker od uvedbe ukrepov na območju niso zabeležili novih izbruhov bolezni, vsi rezultati monitoringa pa so bili negativni. Ukrepi na okuženem območju pa do nadaljnjega ostajajo v veljavi. Prav tako še vedno veljajo vsi ukrepi na ogroženih območjih okrog izbruhov v krajih Vugrišinec in Cerje.

Vučilčevo je od slovenske meje oddaljeno okoli 500 metrov, tako v Slovenijo sega tudi trikilometrski okuženi pas, kjer preventivni ukrepi še vedno veljajo. Na območju velja prepoved premikanja prašičev, popisati je treba vsa gospodarstva s prašiči, namestiti pregrade za razkuževanje, obvezna je uporaba delovne obleke itd.

V okuženi pas sodi osem krajev v občini Brežice: Bojsno, Dramlja, Jereslavec, Kapele, Slogonsko, Stara vas-Bizeljsko, Vrhje in Župeljevec. V okuženem pasu je 112 gospodarstev z nekaj čez 2000 prašiči, v ogroženem pasu pa je 550 gospodarstev, ki redijo prašiče.