V okuženem pasu niso odkrili prašičje kuge

Veterinarji so v petek pregledali vseh osem vasi v trikilometrskem okuženem pasu zaradi pojava klasične prašičje kuge na hrvaški strani meje. Prašičje kuge niso odkrili.

Objavljeno
10. marec 2007 13.21
Novo mesto/Brežice - Predstavniki Veterinarske uprave RS (Vurs) so v petek pregledali vseh osem vasi v trikilometrskem okuženem pasu zaradi pojava klasične prašičje kuge na hrvaški strani meje. Kot je danes pojasnil Hinko Maver z novomeškega območnega urada Vurs, so pregledali 121 kmetijskih gospodarstev, ki se ukvarjajo z vzrejo prašičev, ter pregledali več kot 2500 prašičev. Pri tem veterinarji niso odkrili suma za morebiten pojav klasične prašičje kuge na območju Slovenije.

Na terenu je 18 veterinarjev

Ob pregledovanju prašičev so ugotovili povišano temperaturo samo pri štirih prašičih na eni izmed kmetij, vendar niso podali suma za pojav te prašičje bolezni. Na terenu je v petek ves dan delalo devet ekip oz. 18 veterinarjev, ogroženi 10-kilometrski pas pa nameravajo uradni veterinarji pregledati predvidoma do 15. marca.

Maver je še dejal, da je danes obiskal tudi tradicionalni kmetijski sejem v Šentjerneju in ugotovil, da ni bilo tja opravljenih nobenih prevozov prašičev iz okuženega območja. Kot je pojasnil, so že obvestili tudi predstavnike policije, naj takoj obvestijo Vurs, če bodo opazili morebitne prevoze prašičev na okuženem območju.

V okuženi trikilometrski pas v Sloveniji sodi osem naselij v občini Brežice, in sicer Bojsno, Dramlja, Jereslavec, Kapele, Slogonsko, Stara vas-Bizeljsko, Vrhje in Župelevec.