V osrčju ognjenika na Goričkem

Vulkanija: Park je posvečen geologiji in prikazuje nastanek Zemlje, Goričkega in delovanja vulkanov.

Objavljeno
31. avgust 2013 22.39
Vulkanija otvoritev
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Grad na Goričkem – Kar kakšno desetletje je minilo od prve zamisli župana Občine Grad Daniela Kalamarja pa do včerajšnjega odprtja doživljajskega parka Vulkanija v naselju Grad. To je prvi tovrstni park v Sloveniji, ki je posvečen predvsem geologiji in ki nastanek Zemlje, Goričkega in delovanje vulkanov prikazuje privlačno in zanimivo.

Pri Gradu so v svojem razmišljanju o turističnem razvoju pač iskali nekaj, česar drugi kraji po Sloveniji nimajo, in župan Kalamar se je spomnil šolskih let, ko se je učil, da je na območju Gradu na Goričkem deloval zadnji aktivni vulkan na območju sedanje Slovenije. Res je od takrat minilo že tri milijone let, vendar so snovalci Vulkanije dokazali, da se z dobro zamislijo in odlično izvedbo, pri kateri je sodelovala vrsta strokovnjakov za geologijo, biologijo, paleontologijo pa arhitektov, računalničarjev in strojnikov, da narediti zanimivo zgodbo tudi iz tako davnega dogajanja.

Pri tem so bili pri Gradu zelo uspešni pri pridobivanju evropskih sredstev. Projekt, ki so ga izvedli v dveh etapah, je namreč skupaj vreden skoraj tri milijone evrov, od tega je občina iz svojega proračuna prispevala le okrog 300.000 evrov.

Zagotovo bo doživljajski park Vulkanija v prihodnje privabil veliko obiskovalcev, saj je namenjen šolarjem in otrokom nasploh pa tudi odraslim. V bolj šolskem, razstavnem delu parka v obnovljeni nekdanji Letnarjevi usnjarni in v novem, »zabaviščnem« delu je namreč s klasičnimi vitrinami in na računalniških zaslonih na dotik ter v multimedijski tridimenzionalni projekcijski dvorani poljudno prikazan razvoj Zemlje od velikega poka naprej, znotraj tega pa, kaj se je v različnih obdobjih dogajalo na tako majhnem koščku Zemlje, kot je Goričko.

V dveh, seveda umetnih vulkanskih ceveh, ki sta povezani z navideznim dvigalom, pa obiskovalci lahko na lastni koži občutijo, kako je v podzemlju ognjenika in kakšne so geode, čudovite kristalne tvorbe, ki nastajajo ob vulkanskih izbruhih in ki jih je še vedno mogoče najti tudi v kamnolomu pri Gradu.

V parku bodo sčasoma redno zaposlili pet ljudi, pričakujejo pa, da si ga bo ogledalo kakšnih 15.000 obiskovalcev na leto.