V parlamentu so mnenja o vsebini zakona različna

(Proti)kadilski zakon, ki naj bi bil sprejet še pred poletjem, je trenutno v vladnem usklajevanju. Nekaj poslancev in poslank smo vprašali, kaj menijo o predlogu zakona.

Objavljeno
08. marec 2007 07.00
Kajenje ostaja resen problem
Ljubljana – (Proti)kadilski zakon, ki naj bi bil sprejet še pred poletjem, je trenutno v vladnem usklajevanju. Nekaj poslancev in poslank smo vprašali, kaj menijo o predlogu zakona – natančneje, ali menijo, da bo zakon s kadilnicami v gostinskih lokalih dosegel pričakovani namen, in ali pričakujejo, da se bo vsebina zakona med parlamentarnim postopkom še kaj spreminjala. Kot se je izkazalo, se ocene zakona v parlamentu precej razlikujejo.

Branko Grims, SDS: »Moja izkušnja s kajenjem v gostilnah je bila zelo slaba. Pred nekaj meseci sem z dojenčkoma obiskal kitajsko restavracijo in k sosednji mizi sta pozneje sedli dve dekleti ter prižgali cigareti. Ko smo ju opozorili, da ni lepo, če sosedu med jedjo kadiš v krožnik, da imamo zraven tudi majhna otroka, in ju prosili, naj za ta čas nehata kaditi, sta vzrojili in vehementno kadili naprej. S tega stališča bo kadilski zakon prav čudovita zadeva in bo zanesljivo dosegel svoj namen – zaščitil bo vsaj najmlajše, ki se v takih primerih ne morejo braniti. Morebitne spremembe zakona pa so v rokah poslank in poslancev ter njihove odgovornosti.«

Več v tiskani izdaji Dela