V petek bodo poslanci le odločali o verskem zakonu

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je danes kljub obstrukciji opozicijskih LDS in SNS ter odsotnosti poslancev SD vnovič potrdil zakon o verski svobodi.

Objavljeno
31. januar 2007 15.00
Ljubljana - Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je danes kljub obstrukciji opozicijskih LDS in SNS ter odsotnosti poslancev SD in DeSUS vnovič potrdil zakon o verski svobodi, na katerega je državni svet izglasoval veto, in bo državnemu zboru predlagal, naj ga zopet sprejme. DZ bo tako o zakonu odločal v petek. Člani odbora pa so danes obravnavali še predlog novele o ureditvi določenih vprašanj v zvezi z graditvijo objektov na mejnih prehodih.

Zakon je v vseh fazah obravnave naletel na številne kritike opozicijskih poslanskih skupin in DeSUS, češ da verske skupnosti postavlja v neenakopraven položaj, privilegira rimskokatoliško cerkev in ne spoštuje ustavnega načela ločitve države in verskih skupnosti.

Koalicijski poslanci so zakon, kot je znano, s pomočjo poslancev narodnosti ob obstrukciji opozicijskih SD, LDS in SNS ter koalicijske DeSUS sprejeli decembra lani. Državni svet pa je za tem nanj izglasoval odložilni veto, saj je večina svetnikov menila, da zakon bistveno posega v ustavne določbe, ki ločujejo cerkev od države ter zapovedujejo enakopravnost verskih skupnosti.

Za ponovno potrditev verskega zakona je potrebnih 46 glasov

Za ponovno potrditev verskega zakona v DZ bo potrebnih 46 glasov, prav s tolikšno večino pa je bil izglasovan že prvič. Poslancem SDS, NSi in SLS, ki imajo v državnem zboru skupaj 45 glasov, sta namreč priskočila na pomoč poslanca narodnih skupnosti Marija Pozsonec in Roberto Battelli.

Zakon o verski svobodi med drugim določa merila za registracijo verskih skupnosti, predpisuje postopek njihove registracije ter določa njihove pravice. Z zakonom naj bi na novo in v skladu z evropskimi in drugimi modernimi standardi ter mednarodnimi dokumenti uredili področje verske svobode. Sedanja ureditev namreč temelji na zakonu iz leta 1976 in je zastarela, predvsem pa je pomanjkljiva in ne ureja nekaterih temeljnih vprašanj.

Matični odbor o noveli o gradnji mejnih prehodov

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je danes začel obravnavo predloga novele zakona o ureditvi določenih vprašanj v zvezi z graditvijo objektov na mejnih prehodih. Predstavnik ministrstva za javno upravo, ki je zakon pripravilo, je poudaril, da so novelo pripravili zaradi pasti in zank, ki so jih ugotovili v postopku izvajanja projekta izgradnje mejnih prehodov na schengenski meji. Zakon se obravnava po nujnem postopku, poslanci pa bodo obravnavo nadaljevali po zaključku današnje seje DZ.

V.d. generalnega direktorja direktorata za investicije, nepremičnine in skupne službe državne uprave pri ministrstvu za javno upravo Stane Cvelbar je članom odbora pojasnil, da mora ministrstvo letos zaključiti obnovo še 16 mejnih prehodov. Projekt je financiran delno iz sredstev evropske unije, delno pa iz državnega proračuna. Tako bo za celotno izvedbo projekta iz schengenskih virov namenjenih 22 milijonov evrov ter 12,5 tisoč evrov (trije milijoni tolarjev) iz državnega proračuna.

Ministrstvo mora letos med drugim odkupiti še nekatera zemljišča in urediti pogodbe o služnosti, je pojasnil Cvelbar. Skrajni rok za izgradnjo vseh mejnih prehodov je 30. september letos, evropska sredstva pa lahko Slovenija koristi še do konca letošnjega leta.