Janša: Blagi ukrepi se ne jemljejo resno v zadostni meri

Hospitaliziranih je 94 oseb, na intenzivni negi se zdravi 15 ljudi.

Objavljeno
03. oktober 2020 10.54
Posodobljeno
03. oktober 2020 12.35
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
S. S., STA
S. S., STA
Potem ko so v četrtek našteli rekordno število okužb, so v petek opravili 2893 testov. Potrdili so 227 okužb s koronavirusom sars-cov-2. Ena oseba je zaradi covida umrla, so sporočili z vlade.



Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so včeraj povedali, da številke niso ugodne, niso pa alarmantne. Okužbe s koronavirusom se širijo v lokalnih skupnosti po celotnem območju Slovenije, pri čemer je pričakovano, da je največ okužb v osrednjeslovenski regiji, kamor ljudje prihajajo delat in študirat, pa v celjski in mariborski. Ljudje se največkrat okužijo ob stiku z okuženo osebo. Vnesenih okužb je malo, prejšnji teden jih je bilo 20, zaradi česar tovrstne okužbe za delo epidemiologov trenutno niso bistvenega pomena.

Preberite še: Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah.

V zadnjih dveh tednih je število okuženih preseglo 60 oseb na 100.000 prebivalcev, incidenca okuženih pa se v zadnjih 70 dneh nepretrgoma veča v celotni Uniji.

Od spoštovanja zaščitnih ukrepov pred širjenjem novega koronavirusa je odvisno, kako normalno bomo lahko živeli v prihodnjih mesecih, je danes v Ljubljani na okrogli mizi poudaril predsednik vlade Janez Janša. Strogim ukrepom se lahko izognemo z odgovornim vedenjem, je pozval.
                    
Slovenija se je med prvim valom epidemije tudi z odgovornim vedenjem izognila najhujšemu, je spomnil premier. Na začetku, ko smo bili glede zaščitnih sredstev goli in bosi, smo klicali države, ki so imele načrte za epidemijo, denimo Avstrijo in Poljsko, je dejal. Slovenci smo po odgovornosti sicer nad evropskim povprečjem, medtem ko zmogljivosti v zdravstvu niso take, je posvaril na okrogli mizi z naslovom Odgovoren državljan - uspešen narod, ki ga je v sklopu Socialnega tedna v Zavodu sv. Stanislava pripravila civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo.

Bolniške postelje z bolniki s covidom-19 se v drugem valu polnijo, razmerje med okuženimi in obolelimi pa se zaradi vse več obolelih slabša. Že nekaj časa je dnevno potrjenih med 150 in 200 okužb in število se ne manjša. »Torej blagi ukrepi, sprejeti proti koncu septembra, niso prijeli, ker se ne jemljejo resno v zadostni meri,« je poudaril. Med tremi stopnjami ukrepov, ki veljajo za države v oranžni barvi, smo zdaj izčrpali ukrepe iz drugega paketa. Ostane samo še eden, potem pa je tu že rdeča barva, ko nastopi razglasitev epidemije, je posvaril.