V petek v UKC nevzdržno, danes bolje

Po preselitvi oddelka za abdominalno kirurgijo iz bolnišnice dr. Petra Držaja v UKC ležijo bolniki na zasilnih posteljah.

Objavljeno
27. avgust 2013 21.28
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Razmere na oddelku za abdominalno kirurgijo UKC so nevzdržne, je v petek ocenila notranja služba UKC. Sobe so prenatrpane, moški in ženske so skupaj v njih, 20 bolnikov je ležalo na zasilnih posteljah, tudi na hodnikih, naročene bolnike so odklanjali. Danes bolniki niso več ležali na hodnikih, smo se prepričali.

V poročilu Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb je zapisano še, da so »nevzdržne razmere tudi na oddelkih intenzivne terapije na abdominalni kirurgiji, saj bolnikom, ki so imeli transplantacijo, ne morejo zagotoviti niti minimalne protektivne izolacije, težave pa imajo tudi z izolacijo bolnikov z večkratno odpornimi bakterijami«.

Gneča in nevzdržne razmere se pojavljajo, odkar so 1. avgusta zaprli abdominalni oddelek v bolnišnici dr. Petra Držaja v Šiški in vso dejavnost preselili v centralno stavbo UKC. Tako leži v sobah intenzivne nege zdaj po šest bolnikov. Pred tem so bili v njih po štirje, evropski standard je dva bolnika. Sestre zato težje dostopajo do njih, težje jim postrežejo hrano in ne morejo normalno izvajati nege. Prav tako smo izvedeli, da čakajo bolniki dlje na nujne operacije, denimo pet ali šest ur na operacijo slepiča. V splošni prostorski gneči se nekateri zdravniki preoblačijo kar na hodnikih.

Danes, ko smo nenapovedano obiskali abdominalni oddelek, bolniki niso več ležali na hodnikih, seveda pa v sobe za intenzivno nego naključni obiskovalci – v tem primeru novinarka – nimajo dostopa.

Doc. dr. Franc Jelenc, predstojnik abdominalnega oddelka, je zagotovil, da se razmere urejajo. V petek in soboto je prišlo veliko bolnikov, zato tolikšna gneča. Že v nedeljo so jih preselili na sedem dodatnih postelj v tretjem nadstropju, še 12 dodatnih postelj pa je od danes namenjenih za abdominalne bolnike na oddelku za ginekologijo (isto nadstropje). Za intenzivno nego bi potrebovali več postelj, je dejal.

Kako to, da so postale razmere v manj kot mesecu dni nevzdržne? Strokovni direktor kirurgije prof. dr. Alojz Pleskovič in generalni direktor Simon Vrhunec sta konec julija namreč zagotovila, da zaradi preselitve ne bo prav nobenih težav, še več, »delo bo potekalo bolje, bolj varno in strokovno ustrezno«.

»To, da bodo problemi, smo pričakovali. Abdominalna kirurgija je bila na dveh ločenih lokacijah, kar ni bilo v redu, saj ne moreš zagotavljati dobrega strokovnega dela brez ustrezne diagnostike. Preselitev 30 let ni uspela. Tudi zdaj se je veliko zaposlenih upiralo, a smo kljub temu uspešno izvedli preselitev zaradi koristi bolnikov,« je dejala prof. dr. Brigita Drnovšek Olup, strokovna direktorica UKC.

V bolnišnici dr. Petra Držaja je bilo na voljo 76 postelj. Ob preselitvi ni bilo v UKC nobene dodatne postelje za te bolnike, ta konec tedna so jih dodali 19, nameravajo pa jih še 37. Zanje so že usposobili prostore, ki so bili namenjeni za skupne potrebe. Ocenjuje, da se bo s preselitvijo stroka pomembno izboljšala in kadri racionalizirali. »Seveda pa je treba poskrbeti za izolacijo vsakega bolnika, ki to potrebuje, a to rešujemo individualno.«