V piranskih katakombah kultura namesto duhov

V nekoč priljubljenem kulturnem domu in podzemnih hodnikih bo zrasel kulturni center.

Objavljeno
18. januar 2014 12.04
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – Mediadom Pyrhani je bil izbran za najboljši projekt od sedeminpetdesetih, ki so se lani prijavili na razpis ministrstva za kulturo. Stavbo nekdanjega Godbenega doma in podzemne prostore, ki jim Pirančani pravijo piranske katakombe, bo občina namenila kulturnemu programu javnega značaja v povezavi s turizmom.

V Piranu so izbrali izvajalca, ki bi se čez mesec dni že lahko lotil del. Gradbena dela bodo končali še letos, opremo in programe pa bodo nameščali v dvorano še vse do aprila leta 2015. Za projekt so skupaj s predstavitvijo in opremo predvideli 1,3 milijona evrov, ministrstvo za kulturo je skupaj s sredstvi evropskega sklada za regionalni razvoj namenilo 1,017 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Skrivnostno podzemlje

Ko so leta 2007 v nekdanjem godbenem domu začeli arheološke raziskave, so arheologi pod vodstvom Marka Stokina in Evgena Lazarja pod stavbo v Kumarjevi ulici odkrili podzemni hodnik s šestimi nišami ob straneh ter kamniti in opečnati tlak, ki je vzburil domišljijo. Domačini so odkritje poenostavljeno poimenovali piranske katakombe. Izhajali so iz pripovedovanja Pirančanov, da je pod starim mestom veliko takih podzemnih hodničkov, niš, rovov, za katere javnost ne ve. Tudi piranski župnik Zorko Bajc nam je dejal, da meščani večkrat omenjajo podzemne hodnike in celo, da naj bi bil med piransko stolnico sv. Jurija in minoritskim samostanom speljan nekaj sto metrov dolg hodnik. Odkriti kletni prostori v Godbenem domu so namreč na območju, kjer se je na pičlih sto metrih razdalje v zgodovini gnetlo več piranskih cerkva. Ob cerkvi sv. Antona opata (na njenem mestu je bodoči Mediadom) še cerkvice sv. Pelegrina, Marije Tolažnice, Marije Snežne, sv. Frančiška in kapelica sv. Katarine, le streljaj proč pa je piranska stolnica. V cerkvi sv. Antona opata je delovala bratovščina oratorija sv. Filipa Nerija – bratovščina redovnikov, ki so pomagali revnim in so v rimskih časih delovali v rimskih katakombah. V Piranu so imeli ob tej cerkvici hospic – nekakšno zavetišče za revne in bolne.

Okostnjaki in beneški levi

Predstojnica urada za družbene dejavnosti piranske občine Lada Tancer je povedala, da je občina te prostore izjemnega arheološkega pomena namenila kulturnemu programu javnega značaja v povezavi s turizmom. Projekt ima tri poglavja: v prvem bodo zastavili medijsko razstavno pot, ki bo skozi znane zgodbe in znamenitosti predstavljala stari Piran skozi zgodovino. Poleg prezentacije arheoloških odkritij in skrivnostne kripte, hodnika ali kleti bodo v te prostore namestili več arheoloških najdb iz piranskega muzeja, sem bodo postavili tudi izvirnik sramotilnega stebra, nekaj značilnih kamnitih elementov, relief beneškega leva s knjigo in morda tudi kak okostnjak, ki bo ponazarjal najdbe grobov. Vse bo predstavljeno tudi s pomočjo najsodobnejše opreme (3D- in 4D-vizualne tehnike), ki bo ustvarjala vzdušje. Del kletnega stropa bo iz pohodnega stekla, na voljo bo več zaslonov na dotik, na katerih bodo v več jezikih predstavljene najbolj zanimive piranske znamenitosti in z njimi povezane zgodbe; tudi o podzemnih hodnikih pa o stavbi Benečanki z zgodbo bogatega beneškega trgovca Lasa pur dir.

Središče filmskih ustvarjalcev

Klet in pritličje bosta namenjena predstavitvam, prvo nadstropje pa bo večnamenski kulturni prostor, v katerem bodo glasbeni nastopi, koncerti gojencev glasbenih šol, razstave, recitali. Tu bodo predvajali 20-minutni film o nastanku in zgodovinskem razvoju Pirana, hkrati bo to tudi mestna kinodvorana za izbrane kakovostne filme. Tu bodo imeli svoje središče s pedagoškimi in izobraževalnimi vsebinami slovenski filmski ustvarjalci. Lahko bo povezano s programom festivala slovenskega filma v Portorožu. Del prostora bi radi namenili obuditvi spomina na Františka Čapa, ki je izbral piransko občino za svoj drugi dom. Mediadom bo tudi sedež večine mestnih festivalov, kot so otroški festival Zrno soli, festival plesa, mediteranski folklorni festival, festivala evropskega in mediteranskega filma. Stavbo bo prevzela v upravljanje Zveza kulturnih društev Piran, ki bo imela v njej tudi kulturno-turistično informacijsko pisarno. Mediadom bo nudil zaposlitev trem ali štirim delavcem s področja organiziranja in upravljanja kulturnih dogodkov, še dva pa bodo zaposlili v Turističnem združenju Portorož in hotelu Piran. »Če tak naš projekt ni zaslužil pozornosti kulturnega ministrstva, ne vemo s čim bi lahko bolj prepričali,« je dejala Lada Tancer.