V Piranu še prenova carinskega pomola

Že v času prejšnjega župana so pri Projektivi inženiringu Piran naročili projekt in pridobili gradbeno dovoljenje.

Objavljeno
28. november 2012 21.15
Piranski mandra - nov
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran – Medtem ko v Piranu še niso končali prenove ribiških privezov, na drugi strani istega pristanišča že načrtujejo prenovo približno 80 metrov dolgega carinskega pomola. Strokovnjaki so ugotovili, da je v njem veliko lukenj in da bi ga lahko močnejše neurje tako poškodovalo, da bi ga morali zapreti.

Že v času prejšnjega župana so pri Projektivi inženiringu Piran naročili projekt in pridobili gradbeno dovoljenje. V prejšnjih tednih so se strokovnjaki Restavratorskega centra Slovenije, arheologi in geodeti lotili sondaž in fotografskih posnetkov stanja, saj bi radi ugotovili razsežnosti poškodb pomola (v notranjosti je več lukenj, ki jih je izdolbla voda).

Poškodbe so pod vodo posneli potapljači, nad vodo pa z daljinsko vodenim letalom. Občina Piran je za obnovo v letih 2013 in 2014 predvidela nekaj več kot milijon evrov, od tega 640.000 evrov pričakujejo iz evropskih skladov. Vlogo za pridobitev sredstev bodo oddali decembra, zato pričakujejo odobritev šele sredi prihodnjega leta in začetek gradbenih del jeseni 2013.

Pred začetkom del so se pred dvema dnevoma prvič sestali s predstavniki krajevne skupnosti, saj niso hoteli, da bi se ponovile napake in zapleti, ki so jih doživeli pri prenovi ribiškega mandrača. Predsednik sveta KS Piran Davorin Petaros je predlagal, da bi k preučitvi projektov pritegnili enega od uglednih beneških strokovnjakov.

Ta si bo čez dober teden ogledal projekt, da bi podal svoje mnenje in predloge. Poleg tega Pirančani zahtevajo popravilo povešenega pomola in zagotovitev možnosti, da bi na njem ponovno vzpostavili bencinsko črpalko za plovila.