V Piranu visoke podražitve komunale

Kanalščina dvakrat dražja, smeti za 48,7 oziroma 28 odstotkov.

Objavljeno
18. december 2012 21.30
šuligoj piran
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran – Za Pirančane bodo komunalne storitve po novem letu precej dražje. Občinski svetniki so včeraj za sto odstotkov podražili kanalščino in v povprečju za 49 odstotkov odvoz smeti. Pri smeteh bodo podražitve zelo različne, saj bodo popolnoma spremenili način obračunavanja odvoza odpadkov.

Vode v treh obalnih občinah ne bodo podražili, v občini Piran pa so se odločili za podražitev kanalščine. Vanjo bodo vključili omrežnino, s katero bodo skrbeli za obnovo kanalizacijskega omrežja. »Do zdaj je obnovo financirala občina iz proračuna, po novem letu pa bodo denar zbirali uporabniki s plačilom omrežnine,« je povedal Alen Radojkovič, član uprave Okolja Piran. Če so ob povprečni porabi 16 kubičnih metrov vode na mesec do zdaj gospodinjstva plačevala 9,5 evra za kanalščino, bodo od zdaj 19 evrov ali 100 odstotkov več. Pri isti porabi bodo podjetja, ki so kanalščino do zdaj plačevala 20,2 evra, po novem plačevala 31,37 evra. Hotelsko podjetje, ki je ob porabljenih 1100 kubičnih metrih do zdaj plačevalo 1389 evrov, jih bo z novo omrežnino 1972 evrov ali 42 odstotkov več. V Izoli in Kopru so na podoben način kanalščino podražili že pred dvema letoma.

Za podražitev so krivi predpisi

Precej prahu bo povzročila tudi višja cena odvoza odpadkov. Glavni krivec za tolikšno podražitev so predpisi, zaradi katerih je morala občina že pred dvema letoma zapreti svojo deponijo in zdaj jih vozi v Logatec. S tem ima na leto 800.000 evrov višje stroške. Dve leti so jih pokrivali iz proračuna, zdaj pa bo večji del bremena občina prevalila na uporabnike, hkrati pa bo popolnoma spremenila sistem zaračunavanja odvoza.

V lucijskih blokih so odvoz zaračunavali glede na velikost stanovanja, v Piranu in nekaterih individualnih hišah pa na gospodinjstvo. Zdaj so ceno razdelili na dva dela: prvi bo za vsa gospodinjstva enak, drugi bo povezan s številom članov v gospodinjstvu. Podražitev bo tako odvisna od številčnosti gospodinjstva in tega, koliko so plačevali prej. Podražitve bodo v povprečju do sto odstotne, občani bodo namesto od 8,7 evra do 11,55 evra po novem plačevali od 12 do 21,20 evra. Za enočlanske družine v Piranu ne bo podražitev. Svetniki so namreč podprli županov predlog, da bodo s 300.000 evrov subvencij na leto pomagali ublažiti mesečno podražitev.