V Pomurju pozdravljajo predlog zakona o razvojni podpori

Predstavniki regije, lokalne skupnosti in gospodarstva v Pomurju pozdravljajo predlog vladnega zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-2015, opozarjajo pa tudi na nekatere zakonske pomankljivosti.

Objavljeno
11. oktober 2009 16.04
Da. O./STA
Da. O./STA
Murska Sobota - V Pomurju predstavniki regije, lokalne skupnosti in gospodarstva pozdravljajo predlog vladnega zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-2015, katerega cilj je ohranitev in ustvarjanje novih delovnih mest. Predsednik sveta Pomurske razvojne agencije Anton Balažek tako podpira nove zakonske rešitve in davčne ugodnosti.

O predlogu zakonu bodo spregovorili na ponedeljkovi seji sveta pomurske regije, pred razpravo pa so se vidnejši predstavniki lokalnega okolja na predlagane rešitve odzvali na spletni strani Pomurje.si. Balažka tako skrbi, da država pristopa k nekaterim ukrepom, ki jih sploh ni treba zakonsko urediti, ampak ustvarjati razvojno klimo, odpreti komunikacijo z regijo, ki pa mora biti tudi bolj motivirana.

 

Kot je dejal Balažek, omenjeni zakon sam po sebi ne motivira in če regija želi pritegniti nove vlagatelje, je treba delovati drugače, kar pa pomurska regija mora postoriti sama. Ocenjuje tudi, da zakon na davčnem področju prinaša pozitivne impulze, čeprav bi se financiranje regijskega vodovoda lahko rešilo z običajnimi proračunskimi sredstvi oz. brez zakona.

 

Predsednik uprave Panvite Dejan Židan pravi, da predloga zakona osebno ne pozna. Zdi pa se mu prav, da je javno povedano, da ima Pomurje specifičen problem, ki ni samo gospodarski, ampak tudi socialno-družbeni, ki ga je treba sistematično reševati.

 

Za Židana je tudi pomembno, da bi gospodarstveniki prek Pomurske gospodarske zbornice pripravili razvojne projekte, ki bi prinesli nova delovna mesta. Meni tudi, da bi vlada morala podoben zakon sprejeti že pred 10 ali 15 leti, ko bi se morala Mura prestrukturirati in ustvarjati nekatere druge pogoje, da bi bilo življenje v Pomurju primerljivo z ostalimi regijami v državi.

 

 

Murskosoboški župan Anton Štihec je prepričan, da je zakon potreben, o čemer je sam govoril že junija letos oz. vladi takrat predlagal sprejetje prek 20 ukrepov za izboljšanje stanje v Pomurju. Osebno ga veseli, da se je vlada odločila pripraviti omenjeni zakon, zato ga podpira, vendar se tudi sprašuje, kaj vse bo zapisano v tem zakonu.

 

Štihec je tako opozoril, da je bilo za nekatere regijske projekte prvotno namenjeno več denarja, kot je zdaj zapisano v predlogu zakona o razvojni podpori pomurski regiji, ki prinaša 30 milijonov evrov sredstev. Župan Murske Sobote ugotavlja, da so nekateri ukrepi, ki jih prinaša zakon, v Pomurju že nastavljeni. Nasprotuje pa ustanavljanju projektne pisarne, ki naj bi se financirala iz omenjenih 30 milijonov evrov, saj je zanj to le dodatna birokracija in nezaupnica pomurskim institucijam.