V porečju Drave bodo zgradili 107 kilometrov vodovodov

Za čistilne naprave ter kanalizacijsko in vodovodno omrežje 70 milijonov evrov.

Objavljeno
25. september 2012 17.33
*mce* Natura 2000 - Drava
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Dravograd - Župani petih občin Dravske doline so včeraj podpisali pogodbo o pripravi projektov za drugi del celovitega komunalnega urejanja porečja Drave, v katerem bodo za 33 milijonov evrov uredili vodooskrbo v občinah od Dravograda do Podvelke.

V občinah Dravograd, Muta, Vuzenica, Ribnica na Pohorju in Podvelka se lotevajo dveh velikih sklopov projektov za komunalno ureditev porečja reke Drave. Prvi sklop zajema gradnjo kanalizacijskega omrežja s čistilnimi napravami v vrednosti 37 milijonov evrov, poleg štirih koroških občin pa v njem sodeluje tudi občina Selnica ob Dravi.

V petih občinah bodo na vodovodno omrežje priključili 18.500 ljudi

Drugi del zajema urejanje vodooskrbe in je vreden 33 milijonov evrov. Vsaj 18,5 milijonov župani pričakujejo od evropskih skladov, 3,2 milijona bo prispevala država, občine pa morajo zbrati še 11,3 milijona evrov.

V petih občinah Dravske doline bodo na vodovodno omrežje priključili 18.500 ljudi, od tega bo 5500 novih priključkov. Županja Dravograda Marijana Cigala pravi, da je to za njihovo občino eden izmed najpomembnejših projektov, saj je oskrba z vodo velika težava, pa ne le v sušnih obdobjih.

»Imamo veliko zasebnih vodovodov, zakon pa pravi, da mora vsak sistem z več kot 50 odjemalci preiti v javno vodovodno omrežje. Država nas sili, da moramo do 2015 občine prevzeti vse lokalne vire. Upamo, da nam bo uspelo končati projekt najpozneje do leta 2016.«

Projektno dokumentacijo morajo pripraviti v šestih mesecih

Za pripravo projektov so na javnem razpisu izbrali Komunalno podjetje Velenje in z njimi včeraj tudi podpisali pogodbo v vrednosti 530.000 evrov. Projektno dokumentacijo mora KP Velenje pripraviti najpozneje v šestih mesecih.

V sklopu, ki zajema gradnjo čistilnih naprav in kanalizacijskega omrežja, bodo dogradili 34 kilometrov kanalizacijskega sistema in tri čistilne naprave v Selnici ob Dravi, Radljah ob Dravi ter skupno napravo za Muto in Vuzenico. Nanje bodo lahko priključili 18.000 populacijskih enot. Tri občine so pogodbe z izvajalci že podpisale, dve jih še izbirata. Dela se bodo začela predvidoma 10. oktobra, končana pa bodo leta 2015.