V Postojni danes spet proti Počku

Izredna seja Ne za DPN in izbiro »graščaka«

Objavljeno
12. november 2013 15.57
SLOVENIJA,POČEK 29.10.2008 Predsednik republike Danilo Turk si je ogledal vojaško vajo Zmožnosti Slovenske vojske 2008.FOTO Mavric Pivk/DELO/
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Postojna – Občinski svet od ministrstva za obrambo (Mors) zahteva takojšnje prenehanje aktivnosti na Počku in da državnega prostorskega načrta (DPN) za vadišče ne sprejme. Pobudniki seje se še sprašujejo, kako je vlada našla denar za Mestno občino Ljubljana (MOL), za Postojno pa ne.

Na zahtevo skupine svetnikov in prvopodpisane podžupanje občine Postojna Margarete Srebotnjak Borsellino se bodo na današnji prvi izredni seji verjetno strinjali z zahtevo, da vlada DPN za Poček ne sprejme. Mors je namreč preprečil, da bi Postojnčani videli predlagani DPN in uredbo, vlada pa naj bi uredbo sprejela že ta mesec, kar pa so v Postojni izvedeli šele 17. oktobra.

Ker po oceni podžupanje Margarete Srebotnjak Borsellino, ki je pred kratkim odstopila kot vodja postojnskega dela skupine za izvajanje dogovora z Morsom glede Počka, ministrstvo sprejema enostranske odločitve, bodo svetniki skoraj gotovo podprli tudi zahtevo, naj Mors takoj preneha vse aktivnosti na Počku. Župana Jerneja Verbiča pa bodo pooblastili, naj sproži pravne postopke za uresničitev sklepov, če jih vlada ne bo upoštevala.

Del gradiva za sejo je tudi zapisnik julijskega sestanka med vlado in MOL, na kateri je vlada, kot poudarjajo sklicatelji izredne seje, takoj našla denar za nove obveznosti v MOL, medtem ko denarja za obveznosti za Postojno, dogovorjene že leta 2004, ni. Zato bodo tudi Postojnčani zahtevali podoben sestanek z vlado.

Naknadno je župan Verbič na dnevni red uvrstil še poziv vladi, naj odpravi sklep kulturnega ministrstva, da za najemnika Predjamskega grdu izbere družbo Postojnska jama. Vodstvo občine in njen Zavod Znanje so prepričani, da je ministrstvo razpisna merila priredilo, zato dvomijo v njegovo zakonitost.