V postojnski porodnišnici porajanje v vodi že 20 let

Prvi otrok se je v vodi v napihljivem bazenčku, ki ga je porodnica prinesla s seboj, rodil 8. avgusta 1995, do danes pa je v vodi rodilo 343 porodnic.

Objavljeno
26. november 2015 17.16
mpi*novorojencek
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Postojna - S kratko slovesnostjo so se danes v Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna spomnili na letošnjo 20. obletnico rojevanja v vodi. Porodi v vodi predstavljajo dober odstotek vseh porodov v postojnski porodnišnici, večina porodnic, ki so prvič rodile v vodi, so se za tak porod odločile tudi drugič, tretjič... povprečno pa v vodi rodi 17 žensk na leto.

V postojnski porodnišnici rodi približno 40 odstotkov žensk, ki so doma v Primorsko-notranjski regiji, in 60 odstotkov iz drugih delov Slovenije. Izbirajo lahko med porodom v tako imenovani babiški hiši, stanovanju, kjer mamo lahko spremljajo vsi družinski člani, že približno 40 odstotkov vseh porodov poteka z epiduralno analgezijo, narašča pa tudi število s carskim rezom.

Prav porodi s carskim rezom so posebnost postojnske porodnišnice, saj carski rez opravijo tako, da je mama budna, prisoten pa je lahko tudi oče.