V predmestu Škofje Loke zrak razmeroma čist

Nova merilna postaja zdaj ob osnovni šoli Škofja Loka Mesto.

Objavljeno
12. december 2012 11.00
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Škofja Loka – Na območju individualnih hiš na Trati, blizu industrijske cone, kjer je Agencija RS za okolje od 12. aprila do 8. oktobra z mobilno postajo merila kakovost zraka, večjih onesnaženj ni bilo.

Tanja Bolte in Anton Planinšek iz Arsa sta povedala, da so mobilno postajo v sodelovanju z občino Škofja Loka postavili na območje, kamor sežejo tudi vplivi podjetij Knauf Insulation, Difa, Filc, Domel in Jata. Od potencialno največjega onesnaževalca Knauf je bila odmaknjena 500 metrov. Preseganj predpisanih vrednosti ni bilo, le ozon je enkrat dosegel tako stopnjo, da so bili pred izdajo opozorila. Vendar škode za zdravje ljudi in živali ni bilo, je dejal Planinšek.

Po dogovoru z občino je do konca aprila prihodnje leto merilna postaja prestavljena na območje mesta, to je blizu Osnovne šole Škofja Loka Mesto. Od 8. oktobra do včeraj je bila dnevna mejna vrednost delcev PM 10 presežena dvakrat, rezultati pa bodo znani maja ali junija 2013. Arso je imel v urbanih okoljih v Sloveniji postavljenih 20 merilnih postaj, ki merijo kakovost zraka. Če bodo mejne vrednosti presežene, je treba ukrepati, da se te vrednosti znižajo. K znižanju pa lahko pripomorejo industrija, prometni ukrepi ter nadzor nad individualnimi kurišči.

Vodja oddelka za okolje in prostor na občini Škofja Loka Tatjana Bernik je povedala, da bo kmalu pripravljen kataster onesnaževalcev: podatke o razmerah in meritvah si bo tako mogoče ogledati na portalu Piso na spletni strani občine. Po opravljenih meritvah in proučitvi rezultatov se bodo odločili, ali bi bilo morda v prihodnje bolj smiselno pozimi meritve opravljati na Trati ali na kakšnem drugem območju.