Cerar ob prazniku pozval k skupnim prizadevanjem za Slovenijo

Na današnji dan pred 25 leti so v tedanji skupščini razglasili izide plebiscita o samostojni Sloveniji.

Objavljeno
26. december 2015 09.27
lvi*Borut Pahor
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ljubljana – Predsednik vlade in največje koalicijske stranke SMC Miro Cerar v voščilu, objavljenem danes na spletni strani stranke, poudarja, da »vse, kar imamo, ni samoumevno in tudi v prihodnje si bo treba vedno znova skupno prizadevati, da bomo Slovenijo in vse njeno bogastvo ohranili lepo in zdravo ter jo uspešno razvijali v skupno dobrobit«.

Cerar vsem želi lep državni praznik, se zahvaljuje »za zaupanje in izjemno požrtvovalnost, da lahko skupaj ustvarjamo novo zgodbo za prihodnost. Vam in vašim najbližjim želim tudi prijetno in uspešno novo leto«.

Žakelj: Osamosvojitev je vseslovensko dejanje

Osamosvojitev je vseslovensko dejanje, je ob 25. obletnici plebiscita v izjavi za STA poudaril tedanji predsednik Socialistične stranke Slovenije (SSS) Viktor Žakelj. Kot je dejal, je to njegov odgovor na že nekajletno divje lastninjenje dejanj osamosvojitve za potrebe dnevne politike ali pa posameznikov, ki hočejo status zaslužnih.

»Vsi smo za osamosvojitev nekaj storili, trepetali in upali, da nas bo mednarodna skupnost končno priznala za nacijo. Zaradi spleta okoliščin smo bili nekateri bolj izpostavljeni, uspeli narediti nekaj, kar drugi niso mogli, a ta dejanja so bila naša, skupna, saj smo udejanjali vsaj 150-letni sen nekaj generacij Slovenk in Slovencev,« je dodal.

Po Žakljevih besedah je s plebiscitom, ki ga je predlagala SSS, Demosova vlada ob tvornem sodelovanju opozicije, sposobnih podjetnikov in uradnikov ter v tedaj ugodnih gospodarskih razmerah naredila odločilne korake osamosvojitve. »Bili smo evforični, se odločali prav in delali napake,« je povzel tedanje vzdušje.

Težave, ki so doletele Slovenijo v naslednjih letih in so se kopičile, so po njegovem mnenju v veliki meri posledica dejstva, da nove politične in gospodarske elite niso in še vedno ne razumejo znamenja časa. »Nismo dojeli, da se vzpostavlja nova družbenoekonomska paradigma, slepo smo in še verjamemo v privatizacijo in strankarstvo, ki naj bi bilo enako demokraciji,« je opozoril.

Predsednik Borut Pahor. Foto: Leon Vidic/Delo

V predsedniškem uradu danes odpirajo vrata obiskovalcem

V uradu predsednika republike bodo današnji dan samostojnosti in enotnosti zaznamovali z dnevom odprtih vrat, predsednik Borut Pahor pa bo imel tudi slavnostni nagovor. Iz urada so tudi sporočili, da se je Pahor ob 25. obletnici plebiscita odločil tri dvorane predsedniške palače poimenovati po treh preminulih očetih slovenske državnosti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predsednik bo danes tudi vročil državno odlikovanje red za zasluge Svetovnemu slovenskemu kongresu za prispevek pri povezovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu z domovino. Po vročitvi bo Pahor skupaj Društvom v tujini izobraženih Slovencev gostil pogovor, ki se ga bo udeležilo 130 slovenskih študentov, znanstvenikov, raziskovalcev in predavateljev na tujih univerzah.

Četrt stoletja od razglasitve izida plebiscita

Na današnji dan pred 25 leti so v tedanji skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, razglasili izide plebiscita o samostojni Sloveniji, ki je potekal 23. decembra 1990. Pred tem je 11 predstavnikov strank 6. decembra podpisalo sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu. Pravna podlaga plebiscitarnega odločanja je bil zakon o plebiscitu.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh upravičencev. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter 25. obletnici plebiscita je bila sicer že v sredo v ljubljanskem Cankarjevem domu, še piše STA.