V prenočiščih (še) zadovoljni, raftarji obupujejo

Zgornje Posočje kot turistična destinacija v vročih poletnih mesecih pospešeno nadomešča, kar je zamudilo zaradi »zimske« pomladi in propada kaninskega smučišča.

Objavljeno
08. avgust 2013 10.29
Nadiža
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

A medtem ko je obisk za turistične delavce zadovoljiv, je precej manj za ponudnike adrenalinskih športov. Novo turistično leto se je začelo precej neobetavno predvsem z nesrečo na kaninski krožnokabinski žičnici. Sledile so odpovedi rezervacij in občutno manjši obisk v primerjavi s preteklimi leti. Marca je število prenočitev doseglo le tretjino lanskih, medtem ko je bilo aprila le za spoznanje bolje, čeprav se plovna sezona začne sredi marca.

Maja pa je sledilo prijetno presenečenje s kar 40 odstotkov boljšim obiskom. »To je bilo tudi za nas presenečenje in pravzaprav še niti nimamo pojasnila, zakaj se je tako obrnilo. Vsekakor se ne pritožujemo. Tudi julij bo najverjetneje vsaj na lanski ravni, medtem ko je avgusta norišnica,« je bil vendarle zadovoljen David Štulc iz bovškega turistični informacijskega centra.

Z obiskom so zadovoljni tudi nekaj nižje po Soči, kjer so imeli lani rekordno sezono (Tolmin 52.000, Kobarid pa 99.000 prenočitev). Turistov je namreč več od pričakovanj, saj so bili turistični delavci zaradi slabega vremena v spomladanskih časih z napovedmi bolj previdni. »Ker smo vezani predvsem na individualne goste, smo pričakovali precejšen upad rezervacij, a se to dejansko ni zgodilo. Do konca junija smo v tolminski občini celo za odstotek presegli lanskoletno število prenočitev, v Kobaridu, kjer v strukturi realizacije prevladujejo kampi, pa smo jih imeli deset odstotkov manj izključno na račun kampov, kar je še vedno precej bolje, kot smo se bali,« je dejal direktor LTO Sotočje Janko Humar.

Gostinci: Racionalnost in previdnost gostov

Julijski rezultati bodo po prvih podatkih boljši od lanskih z upoštevanjem festivala MetalDays. »Najverjetneje bo marsikdo julija in avgusta nadomestil predsezonske minuse, tako da bo naše turistično leto precej blizu lanskoletnim rezultatom - torej dobro,« je sklenil Humar. To napoveduje tudi obisk lokalnih znamenitosti, saj je na obnovljenih Tolminskih koritih za kar 16 odstotkov boljši kakor lani.

Negativni trend, ki ga zaznavajo predvsem gostinci, je posledica večje racionalnosti in previdnosti gostov. »V tem je kar nekaj resnice. Gostov je tu in tam občutno manj, drugič pa v gostilni ni najti prostega sedeža, toda potrošnja je veliko manjša kot pred leti. Naročajo večinoma pripravljena kosila ali pice, torej cenejšo hrano, medtem ko si specialitete, kot so ribe, privoščijo le redko,« je povedal lastnik gostilne Pod lipco Vesko Veselinović.

Edi Lazar iz Kampa Lazar, ki ima tudi restavracijo, je dejal, da so se navade turistov pač nekoliko spremenile, zato se je treba temu prilagoditi. »Obiskovalci ne bodo več potrošili po 30 evrov na osebo za hrano, temveč med deset in 15. Zato raje prodamo dve jedi za ceno ene kakor pa ničesar.« Lazar obenem upa, da se bodo počitnice zaradi slabe predsezone podaljšale v september.

Katastrofalno slaba raftarska sezona

Medtem ko ponudniki turističnih nastanitev nimajo razlogov za skrb, je vzdušje precej drugačno med raftarji. »To je katastrofalno slaba sezona. Tako malo dela, kot ga imamo letos, še nismo imeli,« je priznal Borut Nikolaš iz Športne agencije Maya. Dela je manj za približno 60 odstotkov. »Začelo se je s slabim vremenom, nadaljevalo z utopitvama, zapletom z licencami za soteskanje, toda vse se na koncu konča s finančnim položajem. Ponujamo pač luksuzne zadeve, ki jih ljudje najprej črtajo s seznama svojih potreb. Tako smo slovenski trg izgubili v celoti, tudi ostalih dnevnih gostov skorajda ni več. Brez angleških partnerjev, ki nam jih zagotavljajo, bi lahko zaprl dejavnost.«