V prihodnjih letih omejitev prometa v dolino Vrata

Občina Kranjska Gora načrtuje ureditev parkirišč v Mojstrani in javni prevoz v Vrata, ki so vstopna točka za vzpon na Triglav.

Objavljeno
18. februar 2018 14.00
fon Triglav2
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Mojstrana - Občina Kranjska Gora si v sodelovanju s partnerji prizadeva trajnostno urediti promet v dolino Vrata, ki je v zadnjih letih vse bolj obiskana in zato tudi prometno obremenjena. Občina zato v prihodnjih letih načrtuje ureditev parkirišč v Mojstrani in javni prevoz v Vrata, ki so vstopna točka za vzpon na Triglav.

Da bi zmanjšali negativne učinke povečanega obiska in dolino ohranili, kot se za takšno naravno dragocenost spodobi, so na Občini Kranjska Gora pripravili projekt Umirjanje prometa v dolino Vrata. Vodi ga kranjskogorski župan Bogdan Janša, ki pojasnjuje, da se je promet toliko povečal, da dolina tega pritiska ne zdrži več.

Do 500 vozil dnevno

»Pojavljajo se problemi zaradi prašne onesnaženosti, komunalnih odpadkov, divjega parkiranje in divjega kampiranje. Vse to nas je privedlo do tega, da na podlagi vseh smernic in rezultatov ter predvidenega še večjega obiska promet v dolino umirimo in večji del motoriziranega prometa zadržimo v Mojstrani,« je dejal Janša.

V vrhuncih sezone je ob vikendih v dolini dnevno od 300 do 500 vozil. Za dostop v dolino, v katero vodi osemkilometrska, večinoma makadamska cesta, namreč obiskovalci uporabljajo predvsem osebna vozila. Javni prevoz v dolino, ki se konča pod Triglavsko severno steno, pa je bil ukinjen pred 20 leti.

Ureditev parkirišč

Po novem režimu bi bilo še vedno možno parkiranje v Vratih, vendar bi to veljalo za nadstandard. Ko bi bilo parkirišče v dolini napolnjeno, bi zapornica onemogočila dostop v dolino drugim osebnim vozilom. Obiskovalci bi tako lahko parkirali na bolj oddaljenih parkiriščih in se z njih v dolino odpravili peš, s kolesom ali pa s frekventnim okolju prijaznim javnim prevozom.

»Naš namen je, da zaščitimo dolino, hkrati pa še vedno omogočamo dostop vanjo. Neomejeno možnost dostopa z vozilom pa bi ob tem denimo zagotovili lastnikom, oskrbovalcem planinskih koč in vozilom za posebne namene ter reševalcem,« je zamisel projekta, s katerim so se zgledovali po nekaterih dobrih praksah v tujini, pojasnil Janša.

Trenutno že tečejo pogovori z državo, da bi s skupnimi močmi cesto do Aljaževega doma v Vratih naprej asfaltirali, s čimer bi se rešili prahu. Cesto bi nato država v last oziroma upravljanje zaupala občini. Vzporedno bi se na občini lotili ureditve parkirišč in parkirnega režima.

Občina je že naredila nabor stavbnih zemljišč, predvsem v naseljih Mojstrana in Dovje, ki so v občinski lasti in jih je mogoče urediti v parkirišča. Vzpostavili bodo javni prevoz z nakupom eko vozil. Velik poudarek bodo dali tudi informiranju, saj želijo, da bi bili obiskovalci čim bolje obveščeni, kje so prosta parkirišča in kdaj vozijo avtobusi.

Projekt izveden najkasneje v treh letih

Projekt, katerega vrednost je ocenjena na 1,5 milijona evrov, naj bi v celoti zaživel v dveh ali najkasneje treh letih. Že pred tem pa po Janševih besedah načrtujejo organizacijo promocijskih vikendov, s katerimi bi obiskovalcem pokazali, kako bo režim potekal v praksi, s čimer bi razblinili dvome in strahove, ki se pojavljajo sedaj.

»Dolino moramo pustiti zanamcem takšno, kot je, ali v še boljšem stanju,« je sklenil Janša, ki verjame, da lahko Vrata postanejo vzorčen primer umirjanja prometa v Alpske doline. Razmišlja tudi, da bi nekoč v prihodnosti Vrata lahko povezali z Mojstrano in Trento z visokostebrno elektromagnetno fotovoltaično železnico, ki bi omogočala edinstven ogled naravnih znamenitosti.