V primeru zamrznitve pokojnin tudi referendum

Zveza društev upokojencev Slovenije je odločno proti predlogu za zamrznitev pokojnin. Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak je dejala, da se nekateri v vrhu zveze v primeru zamrznitve pokojnin zavzemajo za referendum.

Objavljeno
28. september 2009 18.58
Mateja Kožuh Novak
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Ljubljana - "Ne dovolimo, da se pokojnine zamrznejo. Nekateri v zvezi predlagajo, da bi v tem primeru začeli zbirati podpise za razpis referenduma," je dejala predsednica zveze Mateja Kožuh Novak. Sicer pa pravi, da bo treba še počakati na njihovo končno odločitev.

 

Predstavniki zveze so na današnji novinarski konferenci izrazili nasprotovanje predlogu, da bi zaradi finančne in gospodarske krize zamrznili pokojnine. Nekaj manj kot 204.900 upokojencev oz. 42,2 odstotka je junija letos prejelo pokojnino, ki je bila nižja od 500 evrov. V to število niso vključeni tisti, ki dobijo v Sloveniji le del svoje pokojnine, opozarjajo v zvezi.

 

Če je država razvita, mora v času recesije najrevnejšim pomagati, ne pa pri njih iskati rezerve in se zavestno izogibati obdavčenju istih, ki so "s svojo brezobzirnostjo spravili v revščino tretjino prebivalstva", je Kožuh Novakova zapisala v pismu premieru Borutu Pahorju konec minulega tedna.

 

Delovni posvet vlade o pripravi predloga državnega proračuna za leti 2010 in 2011 se je v soboto končal brez končnega dogovora. Vprašanje zamrznitve pokojnin tako ostaja odprto do torka, ko je predvidena seja vlade.