V pripravi so novi elementi delovanja v Afganistanu

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je na srečanju v Stockholmu napovedal, da bodo kmalu pripravljeni novi elementi delovanja Slovenije v Afganistanu. Poleg vojaških so v pripravi še druge oblike sodelovanja.

Objavljeno
05. september 2009 20.45
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Stockholm - V pripravi so novi elementi delovanja Slovenije v Afganistanu - poleg vojaškega tudi druge oblike sodelovanja, ki so zdaj nekoliko izostale, je danes v Stockholmu povedal vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar. O podrobnostih minister še ni želel govoriti, je pa nakazal, da naj bi bil dokument nared v kratkem.

Te nove elemente po Žbogarjevih besedah skupaj pripravljata ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za obrambo. Na vprašanje, ali lahko podrobneje pojasni, za kakšne nove elemente gre, je minister odgovoril: "O tem je še prezgodaj govoriti, ker to še pripravljamo."

 

"Mislim, da bo to v kratkem narejeno," je sicer povedal. Vodja slovenske diplomacije namreč pričakuje, da bo razprava med ministrstvoma v naslednjem mesecu končana ter da bodo "šli z dokumentom naprej".


Afganistan je bil sicer osrednja tema drugega dne neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU v Stockholmu. Ministri so se po Žbogarjevih besedah pogovarjali o položaju v državi po volitvah, o drugem krogu in o nujnosti, da se razčistijo obtožbe o ponarejenem izidu prvega kroga.

 

Govorili so tudi o vlogi EU v Afganistanu. "Javnost je v vseh državah bolj in bolj kritična, a kljub temu moramo javnost prepričevati, zakaj smo v Afganistanu, zakaj je to pomembno," je poudaril minister Žbogar.

 

Sam na to vprašanje odgovarja z naslednjimi argumenti: "Prvič, zaradi človekovih pravic, ki so za EU zelo pomembne. Drugič, to je država, ki se postavlja, in pomembno je, da ji EU pomaga, da se bo postavila na lastne noge, tako da ne bo predstavljala grožnje mednarodnemu miru in s tem miru v EU."


Poleg tega ima EU po njegovih besedah globalno odgovornost za mir na tem svetu, saj mora, če želi biti globalni igralec, prevzemati tudi globalno odgovornost. "In večina drog v EU prihaja iz Afganistana in to so droge, ki financirajo to vojno," je še dodal.

 

Ministri so tako govorili še o krepitvi prisotnosti EU v državi tako s policisti kot z razvojno pomočjo. "Dela se plava knjiga, pregled tega, kaj EU in posamezne države delajo v Afganistanu," je pojasnil.

 

EU je v Afganistanu prisotna s policijsko misijo, ki je tarča številnih kritik v zvezi Nato in drugod, češ da ni dovolj velika in učinkovita. Minister je o teh kritikah menil, da se je EU odločila, da bo imela v misiji 400 policistov, kar ni velika številka, da pa ti vseeno pomagajo izobraževati lokalne policiste, da bi sami začeli prevzemati kontrolo reda v svoji državi.

 

Slovenija sedaj v tej misiji ne sodeluje in na vprašanje, ali bo morda sodelovala v prihodnje, je minister odgovoril: "Danes je bil apel na države, naj razmislijo o dodatnih prispevkih za to misijo. Slovenija ne sodeluje v tej misiji in o tem za zdaj na vladi nismo govorili."