V PS obstruirali glasovanje, a referenduma ne napovedujejo

Poslanska skupina PS ja napovedala, da bo glasovanje o zakonu o slabi banki obstruirala.

Objavljeno
02. oktober 2012 16.18
ace_moderndorfer
An. B., notranja politika
An. B., notranja politika

Ljubljana - Državni zbor bo redno septembrsko sejo, ki jo je začel danes, zaključil jutri, ko bodo poslanci glasovali o zakonu o slabi banki. Poslanci Pozitivne Slovenije (PS) napovedali obstrukcijo zakona o slabi banki.

Vodja poslanske skupine PS Jani Moöderndorfer in poslanka PS Alenka Bratušek sta pojasnila, zakaj največja opozicijska stranka obstruira zakon o slabi banki. Kot ključen vzrok sta navedla, da poslanci zaradi naglice sprejemanja zakona, sploh ne vedo, kaj sprejemajo.

Möderndorfer je pri tem opozoril, da je predsednik DZ Gregor Virant pred parlamentarnimi počitnicami zagotovil, da bo jeseni manj izrednih in nujnih postopkov, česar po mnenju PS koalicija ne spoštuje.

PS se zdi nesprejemljivo, da so zakon o slabi banki od četrtkovega parlamentarnega odbora za javne finance spremenili kar trikrat. »Ta predlog zakona je tako doživel renesanso,« je komentiral Möderndorfer.

V PS še opozarjajo, da so številne amandmaje dobili na mizo šele danes, zato so zahtevali ponovno sejo odbora za finance, a so njihovo željo v koaliciji zavrnili.

Alenka Bratušek je dodala, da gre pri slabi banki, ki je vredna 4 milijone evrov za odločitev desetletja in si poslanci zanjo ne vzamejo časa za premislek. K premisleku sta poslance pozvala tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec in predsednik združenjaa bank Slovenije France Arhar.

Ob tem je dodala, da je delovna skupina, ki je pripravljala osnutek zakona, razmišljala o štirih zakonskih rešitvah, od katerih so dokapitalizacijo bank takoj zavrnili, ideja slabe banki je aktualna, ostali pa sta še dve možnosti, ki ju ne bodo odpirali.

Ne glede na nasprotovanje v PS ne napovedujejo, da bodo sodelovali pri morebitnem sklicu referenduma. »Ne rabimo izgubljanja časa, ampak hitre rešitve,« so dejali v PS.