V radgonski občini kmalu še drugi nizkoenergijski vrtec

Potem, ko so pred tremi leti energetsko sanirali osrednji vrtec Manka Golarja v Gornji Radgoni, bodo sedaj na novo zgradili še nizkoenergijski podružnični vrtec v Črešnjevcih

Objavljeno
31. julij 2013 16.33
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornja Radgona - Pred dobrim tednom so delavci murskosoboškega Pomgrada začeli graditi novo, nizkoenergijsko stavbo podružničnega vrtca v Črešnjevcih, v teh dneh pa bodo povsem porušili petintrideset let star dosedanji vrtec. To bo že drugi nizkoenergijski vrtec v občini.

Stavba dosedanjega vrtca je bila stara 35 let in je bila zgrajena kot vzorčen primer kontejnerske gradnje takratne Avtoradgone. Bila je že povsem dotrajana, predvsem pa energetsko zelo potratna, zato je vodstvo vrtca Manka Golarja skupaj s krajani KS Črešnjevci - Zbigovci že pred časom radgonski občinski upravi predlagalo sanacijo.

In pred dvema letoma je radgonski župan Anton Kampuš na neki prireditvi v vrtcu krajanom na izziv odgovoril z izzivom: »Če vi poskrbite za otroke, bomo mi poskrbeli za vrtec,« jim je dejal.

Res je v letošnjem letu v črešnjevski vrtec vpisano toliko otrok, kot nikoli doslej in prvič v njegovi zgodovini imajo vpisana dva oddelka, devet otrok v skupini od enega do dveh let starosti in devetnajst v starejši skupini. Gradnja novega vrtca pa se je tudi že začela.


Gradnja novega vrtca, ki naj bi bil dokončan do marca prihodnjega leta, bo stala slabih 700.000 evrov, čez 70 odstotkov tega zneska je občini uspelo dobiti iz evropskega sklada za regionalni razvoj. V njem bo na površini 364 kvadratnih metrov prostora za največ 44 malčkov v dveh oddelkih.

To bo že drugi nizkoenergijski vrtec v občini, saj so pred dobrimi tremi leti tu dokončali energetsko sanacijo osrednjega vrtca Manka Golarja v Gornji Radgoni, ki je stala 3,2 milijona evrov. Za takratno sanacijo je občina četrtino potrebnega denarja dobila iz Norveškega sklada, ostalo je morala financirati sama iz občinskega proračuna.

Takrat je bila energetska prenova tega vrtca vzorčen primer za vso državo in je bil vrtec Manka Golarja prva pasivno energetsko obnovljena javna zgradba v Sloveniji.