V Rogu brez množičnih prireditev

Začasni uporabniki zapuščene tovarne Rog so sprejeli pogoje ljubljanskega župana Jankovića. Dogovorili so se, da do nadaljnjega ni bivanja v Rogu in tudi ne množičnih prireditev.

Objavljeno
02. april 2007 14.22
Župan Ljubljane Zoran Janković
Ljubljana - Začasni uporabniki zapuščene tovarne Rog so na četrtkovi skupščini sprejeli pogoje ljubljanskega župana Zorana Jankovića glede uporabe tovarniških prostorov. Zmenjeno je bilo, da ni bivanja v Rogu in tudi ne množičnih prireditev, je povedala tiskovna predstavnica Mestne občine Ljubljana (MOL) Tjaša Ficko. To po njenih besedah pomeni, da lahko začasni uporabniki zaenkrat ostanejo v tovarni Rog.

Predstavniki začasnih uporabnikov pa so se na petkovem sestanku z županom še dogovorili, da bodo skupaj z mestnimi inšpekcijskimi službami pregledali tovarniške stranske objekte. "Tiste, ki niso varni, bo namreč treba podreti," je še povedala Fickova. Termin za skupni pregled po njenih besedah še ni določen.

Da je do dogovora prišlo je potrdil tudi eden izmed začasnih uporabnikov nekdanje tovarne Rog Mitar Milutinović. Ob tem je dodal, da bodo še naprej izvajali predvidene aktivnosti v prostorih tovarne, s tem da do nadaljnjega ne bodo več prirejali množičnih prireditev.

Objekti so bili 15 let prepuščeni propadanju

Kot je znano, se je zgodba z nekdanjo tovarno Rog začela konec lanskega marca, ko je neformalna mreža več deset posameznikov in posameznic v tovarni začela izvajati nov socialni program in sprožila pobudo za začasno uporabo prostorov tovarne za neprofitne in neuveljavljene dejavnosti. 7000 kvadratnih metrov prostorov, ki so v lasti MOL, so namreč že 15 let prepuščeni propadanju, je ob odprtju Roga zapisala mreža.

Po "zasedbi" tovarne je med MOL in mrežo stekel dialog glede prihodnosti tovarne. Ker do dogovora ni prišlo, je MOL nato aprila lani vložila tožbo zoper začasne uporabnike tovarne Rog, po kateri so bile tožene stranke dolžne v roku 48 ur prenehati z vsakršno dejavnostjo v kompleksu Rog, dobili pa so tudi prepoved vsakršnega vabljenja in zadrževanja ljudi v tem kompleksu.

Po vloženi tožbi bi bila potrebna izvršba, ki pa ni bila opravljena. Okoliški stanovalci, začasni uporabniki tovarne in MOL so namreč dosegli dogovor o nadaljnji uporabi prostorov, je pojasnil nekdanji ljubljanski podžupan Miloš Pavlica.

Ob tem velja omeniti, da je Janković novembra lani prostore nekdanje tovarne Rog ponudil kot eno izmed možnih lokacija za naselitev romske družine Strojan. Romska družina pa je takšno rešitev označila za nesprejemljivo, ker gre za lokacijo v središču mesta.