V Rupi s škarjami nad bodečo žico

Prebivalci Rupe so odrezali kos žičnate na meji pri Jelšanah.

Objavljeno
14. december 2015 18.50

Jelšane, Rupa – V Rupi so ogorčeni zaradi žičnate ograje, ki jo je Slovenska vojska razpela ob mejnem prehodu Jelšane, na grafitu o "ljubezni, ki ne pozna meja" v Jelšanah, pa je nekdo prižgal sveče

Na eni izmed fotografij, objavljenih na internetu, je kolut bodeče žice, odrezan na meji, prikazan kot svojevrstna trofeja udeleženca "akcije" na meji. V petek so namreč nekateri prebivalci Rupe in menda tudi Pasjaka, jezni zaradi bodeče žice, razpete nekaj sto metrov na obeh straneh mejnega prehoda Jelšane, uprizorili sabotažo in del ograje odrezali. Po vasi se govori, da z dobrimi škarjami, to sploh ni težko. "Pravijo, da če ograjo "precvikaš" na dveh koncih, kar sama skoči nazaj v kolut," so nam povedali.

Rupljani so si žico z rezili ta konec tedna med sprehodi ali na kolesih temeljito ogledali. "Žalosten, srhljiv prizor. Spominja me na zadnjo vojno, ko so tu stali španski jezdeci," je za Delo povedala Bistričanka, poročena v Rupo. "Ograja teče kar čez njivo, ki deloma leži na hrvaškem in na slovenskem ozemlju. Ena naša njiva je ostala na oni strani žice."

"Ta žica je zame strašilo, nehumana prepreka za ljudi in za živali. Ne morem sprejeti tega, da se kaj takega lahko dogaja v moderni Evropi, ki bi morala najti diplomatsko rešitev, ta denar, ki ga troši za to žico, pa porabili za kaj bolj pametnega. Mi smo s Slovenci od pamtiveka v dobrih odnosih. Moja nona je bila Slovenka, moja žena je Slovenka, bili smo skupna fara, naše mrtve še vedno pokopavamo na pokopališču v Jelšanah," pa je dejal Vinko Surina iz Rupe.

In komu od včeraj gorijo sveče v barvah slovenske zastave (čeprav razporejene tako, kot bile jugoslovanske) na zidu z grafitom ob glavni cesti v Jelšanah? Ta govori o ljubezni, ki ne pozna meja, oziroma o jelšanskih članih Armade, navijačih nogometnega kluba Reke, ki ga vodi "naš" Matjaž Kek.

Odgovor na to vprašanje, komu ali čemu dogorevajo sveče v Jelšanah, je odvisen od tega, komu v Jelšanah je vprašanje zastavljeno. Avtor grafita Josip Maljevac pravi, da sveče morda gorijo umirajoči ideji o "ljubezni brez meja", ki jo zdaj simbolizira bodeča žica. Skoraj vsaka hiša v Rupi ima kakega živega ali mrtvega Slovenca v bližnjem sorodu, reški nogometaši pa so v tem šolskem letu obiskali tudi osnovnošolce v Jelšanah in jim podarili nekaj žog.

Predsednik krajevne skupnosti Jelšane Ivan Ceglar pa pravi, da sam ni navdušen nad bodečo ograjo, "a zdaj je, kar je. Če bi Slovenija dosledno upoštevala šengen kot Madžarska, problema zdaj ne bi imela. Sicer pa ta ograja ne škoduje ne vasi Jelšane ne nobenemu Jelšancu," je dejal Ceglar.