V SDS in NSi se ne želijo pogovarjati z Rantom

Poslanski skupini SDS in NSi sta danes sprejeli stališče, da kandidata za guvernerja Banke Slovenije Andreja Ranta ne bosta povabili na razgovor.

Objavljeno
20. februar 2007 16.02
Jožef Horvat (NSi)
Ljubljana - Poslanska skupina SDS je danes sprejela stališče, da kandidata za guvernerja Banke Slovenije Andreja Ranta na razgovor ne bo povabila. "Že v dosedanjih postopkih obravnave gradiv in kandidatur smo se seznanili z vsemi relevantnimi podatki, ki jih potrebujemo za tako odločitev. Poznamo delovanje institucije v tem obdobju in ocenili smo, da ni nobene potrebe za kakršna koli dodatna pojasnila," je na današnji novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Sprememba zakona o imenovanju guvernerja se po Tankovih besedah zaenkrat ne pripravlja, ne izključuje pa te možnosti. "Če bo kriza dejansko prišla, da se obveznosti, ki jih nalaga zakon o Banki Slovenije predsedniku republike, ne bodo izpolnile, bo nekaj treba storiti," je dejal Tanko.

Zanikal je nedavne obtožbe poslanca Milana M. Cvikla (LDS), da se predsednik vlade Janez Janša vmešava v postopek imenovanja guvernerja Banke Slovenije. Predsednik republike Janez Drnovšek je premiera seznanil s svojimi predlogi, Janša pa mu je ob tem dobronamerno svetoval, kakšen postopek naj ubere, kar je predsednik republike do poziva vodij koalicijskih poslanskih skupin, da bi se želele sestati z njim, v celoti ignoriral.

Tanko je zatrdil, da je poslanska skupina SDS zavzela povsem samostojno stališče do vseh predlaganih kandidatov. "Nekatere smo podprli, drugih nismo in gospoda Ranta tudi ne bomo," je dejal.

V SDS so opozorili, kot je že ustavnopravna stroka, da "predsednik ne ravna sprejemljivo in dobronamerno, ko s svoji izbiro vzemi ali pusti brez posvetovanja in s svojimi izjavami poskuša poslance prisiliti, da izberejo kandidata, ki ga je predlagal". Tanko meni, da "tako prisiljevanje in istočasno grožnja z institucionalno krizo ni na ravni tistih, ki želijo spoštovati ustavni red in 82. člen ustave, ki govori o tem, da smo poslanci pri svojih odločitvah neodvisni in nismo dolžni odgovarjati nikomur".

Tanko meni, da je kriterij o neodvisnosti centralne banke in guvernerja dober, a ta mora biti neodvisen tako od koalicije kot opozicije. Predlogi, s katerimi se soočamo v zadnjih mesecih, tako Tanko, pa so daleč od tega, da bi bili neodvisni. "Mislim, da se vsi strinjamo, da karierni politik, kar je Mitja Gaspari bil, ne more biti neodvisen kandidat. Prej nasprotno. Enako velja za Mencingerja," je dejal Tanko.

V SDS bodo počakali, kako se bo položaj razpletel. Do izteka roka je še mesec in pol, v tem času je predvidena redna seja, možen je tudi sklic izredne seje, je pojasnil Tanko. "Mislim pa, da je dolžnost predsednika republike, da predlaga kandidata, dokler ta ne dobi zadostne podpore in da je komunikacija izpeljana na primeren način," je dodal.

NSi: Načelo enakosti obravnave je kršil Drnovšek

V poslanski skupini NSi so danes zavrnili očitke Ranta, da kršijo načelo enakosti obravnave. Poslanci NSi vztrajajo, da prvi krog izbire kandidatov za guvernerja Banke Slovenije še ni zaključen, saj sta se nanj prijavila dva kandidata, od katerih Drnovšek enega ni predlagal v imenovanje Državnemu zboru. "Prvi, ki je kršil načelo enakosti obravnave, je predsednik države," je ocenil vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Horvat je dejal, da poslanska skupina ni spremenila svoje odločitve in da Ranta kljub dogajanju zadnjih dni ne bodo povabili na razgovor. Poudaril pa je, da nimajo nič proti kandidatu za guvernerja. "Obžalujemo, da se dejansko njemu dogaja to, kar se mu dogaja," je dejal Horvat.

Sicer pa je vodja poslanske skupine NSi ocenil, da je sedanja situacija glede imenovanja guvernerja nastala zaradi pomanjkanja komunikacije med predsednikom države in državnim zborom. Ocenil je, da je v "nezavidljivem položaju" tako predsednik kot kandidati, ki v DZ ne dobijo zadostne podpore. "Funkcijo predsednika države razumemo kot nekakšno častno funkcijo, kjer bi vse zadeve dejansko že prej morale biti na osnovi razgovorov dogovorjene," je dejal Horvat.

Poslanec NSi Martin Mikolič pa je komentiral še odločitev ustavnega sodišča, da ne bo zadržalo izvajanja novega zakona o financiranju občin. V poslanski skupini so to odločitev pozdravili, saj so prepričani, da se z novim zakonom o financiranju občin izboljšuje razporejanje javnih sredstev ter se zagotavlja stabilen vir financiranja. Mikolič je prepričan, da bo novi zakon vse občine, tudi Mestno občino Ljubljana, stimuliral k povečanju deleža lastnih finančnih virov v občinskem proračunu.