V SDS pozivajo Gantarja k odstopu zaradi afere Škoberne

Sodba vrhovnega sodišča, da je bil celjski sodnik Milko Škoberne priprt nezakonito, je še eden od primerov "zavestnega in vehementnega ustvarjanja pravnih praznin", je prepričan vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. V SDS upajo, da bo predsednik DZ Pavel Gantar prevzel politično odgovornost in odstopil.

Objavljeno
09. marec 2011 16.47
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Zaradi sodbe vrhovnega sodišča bo sodnik, ki je osumljen podkupljivosti, namesto zaslužene kazni najbrž dobil visoko odškodnino, ker sta bila omadeževana sodnikova "lik in delo", je v sporočilu za javnost zapisal Jože Tanko.

Tanko opozarja, da bo ovržena tudi vrsta dokazov, ki so bili pridobljeni v času nezakonitega pripora. "Tisti, ki znajo s pravno državo, že vedo, kaj je potrebno storiti, da iz 'dreka' nastane zlato," navaja vodja poslanske skupine SDS. Ob tem spominja na razpravo na seji državnega zbora 31. januarja, ko je bilo izrečeno, da sodnik ne more biti priprt, dokler DZ ne potrdi odločitve, da se mu imunitete ne prizna. Dejstvo, da na to temo ni bila sklicana izredna seja, je ocenil kot "hud procesni spodrsljaj vodstva DZ".

V SDS sedaj upajo, da "bo predsednik Gantar le prevzel politično odgovornost in odstopil ter materialno odgovornost in plačal", piše STA.

Tanko nezaupljiv do delovanja DZ

Po mnenju Tanka je sicer spornih še več odločitev predsednika DZ. Tako se ni odzval na to, da je poslanec SD Dejan Levanič z magnetograma preiskovalne komisije, ki preiskuje ozadje afere Patria, umaknil oznako tajnosti "interno".

Magnetogram je namreč podlaga za zapisnik. Poslovnik o parlamentarni preiskavi pa določa, da "dokler parlamentarna preiskava ni končana, se sme zapisnike sej preiskovalne komisije dati le sodiščem in drugim državnim organom, kadar imajo ti na podlagi zakona pravico zahtevati izročitev listin na vpogled", še opozarja Tanko, piše STA.