V Škocjanskih jamah brnijo delovni stroji

S prenovo infrastrukture želi uprava javnega zavoda Park Škocjanske jame povečati varnost obiskovalcev in zaposlenih.

Objavljeno
05. avgust 2013 16.17
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Ilirska Bistrica – Skalni golobi in druge ptice so iz gnezd v Škocjanskih jamah že speljali mladiče, zato so v Veliki dolini začeli obnovitvena dela. Trajala bodo lahko le do sredine oktobra, ko se bodo na zimsko spanje začeli pripravljati netopirji.

V delu Velike doline, kjer stare infrastrukture še niso obnovili, bo podjetje CPK prenavljalo kamnite zidove, svetila in električno napeljavo ter nameščalo nove, peskane »škocjanske« ograje do 15. oktobra, dela pa bodo nato nadaljevali zgodaj spomladi.

S prenovo infrastrukture želi uprava javnega zavoda Park Škocjanske jame povečati varnost obiskovalcev in zaposlenih, zmanjšati porabo elektrike in urediti videz dela jam. Prihodnje leto bodo v tem času usposobili tudi pot pod ponvicami v Rudolfovi in Svetinovi dvorani, tako da se bodo turisti po 65 letih po njej lahko znova spustili globoko k Reki.

Turistični promet ne bo oviran

Črt Pečar iz uprave parka je za Delo povedal, da so to, prvo turistično pot zelo dobro izdelali že Avstrijci konec 19. stoletja, vendar je ograja zaradi korozije popustila. Italijani so pot v zgodnjih 30. letih prejšnjega stoletja zaprli zaradi poškodb po poplavah, novo pa so zgradili malo višje. Zaradi dveh poti na tem odseku zato gradbena dela turističnega »prometa« ne bodo ovirala.

Gradnja poteka v sodelovanju z novogoriško enoto zavoda za varstvo narave. Uprava parka je morala pripraviti projekt za transport in deponiranje gradbenega materiala za čim manjše vplive na jamsko okolje. Poleg tega ni bil mačji kašelj z razgledišča nad Veliko dolino 120 metrov globoko do platoja Šmidlove jame spustiti 75 kubičnih metrov mešanice za malto, 25 kubičnih metrov peska, 50 ton kamenja, 12 palet cementa in drug material za obnovo. Na posameznih odsekih poti bodo postavili začasne žičnice, tovor pa prenašajo tudi ročno in prevažajo z električnimi samokolnicami.

Tlak in razsvetljavo v Tihi in Šumeči jami bodo prenavljali od januarja do aprila, ko je turistov manj. Z led svetili na poteh in ambientalno osvetlitvijo jamskih posebnostih pa bodo precej zmanjšali vpliv svetlobe in toplote na jamske mahove, alge in lišaje.

Informacijski center do leta 2015

Prihodnje leto bodo prenovili še sprejemni, informacijski center v Matavunu. Nared bo na začetku turistične sezone leta 2015. Na mestu prodajalne spominkov bodo zgradili večji objekt s kletjo, v kateri bo predstavljeno odkrivanje jam, v pritličju bo info center, pod streho pa bodo prostori službe za prodajo in videonadzor vstopanja in izstopanja iz jame.

Novo tlakovani plato bo nadkrit z novimi pergolami in nadstreškom na kamnitih stebrih. Naslednja faza bo gradnja nove trgovine na vzhodnem robu informacijskega centra. Zasnova centra je delo koprskega Studia Arhitektura, ki je pred skoraj 30 leti zasnoval tudi obstoječega.

Za vse naložbe ima Park Škocjanske jame 1,65 milijona evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj in 15 odstotkov iz državnega proračuna.

Obisk boljši od lanskega

Do začetka avgusta so v javnem zavodu Park Škocjanske jame prodali 108.000 vstopnic, osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, najštevilčnejši obiskovalci pa so Čehi, Italijani, severnjaki, Izraelci. Direktorica zavoda Park Škocjanske jame Gordana Beltram je za Delo povedala, da je obiskovalcev julija in avgusta približno toliko kot prejšnja leta, veseli pa jih, da se obisk povečuje spomladi in jeseni, kar je njihov cilj.

»Ko ni gneče, imajo turisti več od obiska. Želimo si zmanjšati poletni naval, saj 800 obiskovalcev na dan še lahko sprejmemo, več pa je že problem.« Obiskovalci si namreč sami, brez spremstva vodnika lahko ogledajo še Mahorčičevo in Mariničevo jamo, tri muzeje in okolico.

Na območju parka, v vaseh Matavun, Škocjan in Betanja, je za goste 30 postelj v apartmajih, kampiranje pa je mogoče v Škofljah. Že sedmo leto od železniške postaje Divača v Matavun in naprej do Škofelj vozi avtobus.