V Sloveniji lani pod pragom revščine skoraj 15 odstotkov otrok

To predstavlja 55.000 otrok, mlajših od 18 let.

Objavljeno
06. oktober 2014 17.22
cma_igrisce
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − V okviru letošnjega tedna otroka v Slovenski fundaciji za Unicef opozarjajo na veliko število otrok pod pragom revščine. Lani jih je bilo skoraj 15 odstotkov.

V Sloveniji je po zadnjih podatkih za leto 2013 pod pragom tveganja revščine živelo 14,5 odstotka ljudi, stopnja tveganja revščine med otroki pa je bila še nekoliko večja. Pod pragom revščine je namreč živelo 14,7 odstotka otrok oziroma približno 55.000 otrok, mlajših od 18 let, so za STA navedli na državnem statističnem uradu.

Materialno prikrajšanih otrok je bilo po njihovih navedbah 57.000 oziroma 15,1 odstotka, resno materialno prikrajšanih pa 23.000 oziroma šest odstotkov.

Pomoč v obliki moke in sladkorja

Slovenska fundacija za Unicef ugotavlja, da številčni podatki o revščini v Sloveniji ne kažejo vseh razsežnosti revščine. »Tisti, ki so bili revni že pred krizo, so zdaj še bolj revni,« je dejala Alja Otavnik. »Revnim zdaj pomagamo z moko in sladkorjem, čeprav smo pred krizo živeli v prepričanju, da v razvitem svetu ne bo več treba pomagati na tak način,« je pojasnila.

Subvencijo za malico po okvirnih podatkih prejema v povprečju okoli 80.000 učencev in 36.000 dijakov, do brezplačnega kosila pa je upravičenih 15.500 učencev.

Do polne subvencije oziroma brezplačne malice so upravičeni učenci in dijaki, ki bivajo v rejniških družinah, v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami oziroma v domovih za učence in obiskujejo šolo zunaj zavoda ali ki so prosilci za azil. Subvencija v višini cene malice pripada tudi učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo v družini ne presega 53 odstotkov neto povprečne plače v Sloveniji.

Brezplačna malica pripada tudi dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 42 odstotkov neto povprečne plače. Dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša med 42 in 53 odstotki neto povprečne plače, pripada subvencija malice v višini 70 odstotkov cene malice. Dijaki, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša med 53 in 64 odstotki neto povprečne plače, pa prejmejo subvencijo v višini 40 odstotkov cene malice.

Subvencija za kosilo dijakom ne pripada, do polne subvencije za kosilo pa so upravičeni učenci, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 18 odstotkov neto povprečne plače. Do brezplačnega kosila so upravičeni tudi tisti v rejniški družini, ki jih je bilo avgusta po podatkih ministrstva za delo skupaj 1007. Otrok v družinah, ki izvajajo rejniško dejavnost kot sorodniki, pa je bilo 256.