Končani začasni ukrepi o izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja

V Sloveniji 15 novih okužb, vlada ukinja dodatne ukrepe glede zdravstvenega zavarovanja.

Objavljeno
06. avgust 2020 11.00
Posodobljeno
07. avgust 2020 07.02
Sprejemnica na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ka. M., M. B., STA
Ka. M., M. B., STA
Vlada je sprejela odlok o prenehanju veljavnosti začasnih ukrepov pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja, uveljavljenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Odločanje v zvezi z bolniško odsotnostjo, zadržanostjo od dela, medicinskimi pripomočki, sanitetnimi prevozi in zdraviliškim zdravljenjem bo takšno kot pred epidemijo.

Od razglasitve epidemije je bil denimo uveljavljen začasen način odločanja imenovanega zdravnika in zdravstvene komisije Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Oba organa ZZZS sta v zadevah iz svoje pristojnosti odločala le na podlagi zdravstvene in druge razpoložljive dokumentacije brez osebnih pregledov zavarovanih oseb.

Določeni začasni ukrepi pa so bili vezani na druge omejitvene ukrepe, ki so veljali med epidemijo in ne veljajo več. Na primer, eden od začasnih ukrepov je urejal pravico zavarovanih oseb do sanitetnega prevoza tudi v nenujnih primerih, ker zaradi prepovedi javnega linijskega in železniškega prevoza potnikov bolniki niso mogli do zdravnika.

Drugi ukrep pa je zagotavljal, da bodo kljub takratnemu neizvajanju zdravstvene rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja najpozneje v treh mesecih po prenehanju začasnega ukrepa zavarovanci lahko prišli do odobrenega zdraviliškega zdravljenja.
Odlok, ki bo prenehal veljati, je generalnemu direktorju ZZZS dajal tudi pooblastilo, da sam določi začasne ukrepe pri preskrbi zavarovanih oseb z medicinskimi pripomočki.

Vlada je z odlokom na seznam rdečih držav uvrstila Belgijo, z zelenega seznama pa je umaknila Češko, Malto in Švica ter administrativne enote Španije: Balearske otoke, Kantabrijo ter Kastiljo in Leon,
 

V zadnjem dnevu 15 novih okužb


V Sloveniji so včeraj na novo potrdili 15 okužb s koronavirusom, umrla je ena okužena oseba, je Vlada RS sporočila na twitterju. Hospitaliziranih je 24 ljudi, trije se zdravijo v enoti intenzivne terapije.

Skupno so v sredo opravili 771 testiranj. 



Doslej so v Sloveniji skupno potrdili 2223 okužb s koronavirusom, umrlo pa je 125 bolnikov s covidom-19. 
 

V Hrastniku ena nova okužba


Okužbo z novim koronavirusom so v sredo potrdili v desetih občinah. Največ, pet, so jih našteli v Mestni občini Ljubljana, dve okužbi pa na območju domžalske občine. Po eno novo okužbo so potrdili v občinah Kranj, Koper, Celje, Trbovlje, Loška dolina, Šoštanj, Cirkulane in Hrastnik.



V Hrastniku so novo okužbo potrdili pri oskrbovanki Doma starejših Hrastnik. V domu, kjer so okužbo od 11. julija potrdili pri 49 oskrbovancih in 11 zaposlenih, so včeraj odvzeli tri brise, dva pri oskrbovancih in enega pri zaposleni. Okuženo stanovalko so nato premestili v mariborski klinični center. Trije brisi, odvzeti zunaj doma, so bili negativni.

Okužena zdravstvena delavka v Splošni bolnišnici Celje

V Splošni bolnišnici Celje je 27. julija delala zdravstvena delavka, ki je naslednji dan sporočila, da se počuti slabo in da je zbolela, pri tem pa navedla, da je bila v stiku s svojo mamo, ki ima covid-19. Čez nekaj dni so okužbo potrdili tudi pri tej delavki, ki je bila zaposlena v bolnišnici en dan.

Omenjena delavka je isti dan, ko je bolnišnico obvestila o svojem slabem počutju, tudi dala odpoved zaposlitve, so za STA navedli v bolnišnici. Na odvzem brisa je šla 31. julija, ta pa je bil pozitiven na okužbo z novim koronavirusom. O tem je tudi obvestila bolnišnico.

V bolnišnici navajajo, da so takoj reagirali po ustaljenem protokolu, opravili so epidemiološko analizo, na osnovi katere je pet zaposlenih šlo v samoizolacijo in na odvzem brisa. Testi so bili negativni, prav tako so brise ponovili v sredo in so bili ponovno negativni.

V skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so o stiku z okuženo sodelavko pisno obvestili 75 bolnikov in jim priložili navodila z samoopazovanje. STA