V Sloveniji rekordnih 238 okužb

V četrtek sta umrli dve osebi, okuženi s koronavirusom.

Objavljeno
02. oktober 2020 10.35
Posodobljeno
02. oktober 2020 14.48
Vrste za čakanje na test koronavirus na Metelkovi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Katja Miklavčič
Katja Miklavčič
Vlada RS je na twitterju sporočila, da so v Sloveniji v četrtek potrdili 238 novookuženih, opravili pa so 3281 testov. V bolnišnicah se zdravi 86 okuženih oseb, zdravljenje na intenzivni negi potrebuje 15 oseb (devet oseb diha s pomočjo ventilatorja). V četrtek sta umrli dve osebi s covidom-19, skupno doslej več kot 150. 

Rekordno število novookuženih prihaja po torku, ko so v Sloveniji prvič našteli več kot dvesto okužb (natančno 203). Številka ni ugodna, ni pa alarmantna, je ocenila epidemiologinja Eva Grilc (NIJZ). Okužbe s koronavirusom se širijo v lokalnih skupnosti po celotnem območju Slovenije, pri čemer je pričakovano, da je največ okužb v osrednjeslovenski regiji, kamor ljudje prihajajo delat in študirat, pa v celjski in mariborski. Ljudje se največkrat okužijo ob stiku z okuženo osebo, je povedala. Vnesenih okužb je malo, prejšnji teden jih je bilo 20, zaradi česar tovrstne okužbe za delo epidemiologov trenutno niso bistvenega pomena.

Izjava Eve Grilc (NIJZ): 



Preberite še: Bolnišnice kadrovske stiske rešujejo z medsebojno pomočjo

Delež pozitivnih testov je ta teden povprečno šestodstoten, danes pa je bil 7,25-odstoten, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin in opozoril, da če se bo trend hospitalizacij nadaljeval, bodo slovenske bolnišnice z oddelki za covid kmalu polne tako kot spomladi. Vedno več je okužb med zdravstvenimi delavci, učitelji in učenci. V zadnjih dveh tednih je število okuženih preseglo 60 oseb na 100.000 prebivalcev, incidenca okuženih pa se v zadnjih 70 dneh nepretrgoma veča v celotni Uniji. Trenutno je v Sloveniji 1908 aktivno okuženih oseb.

Posnetek dopoldanske novinarske konference o aktualnem stanju glede novega koronavirusa:



»Razmere so resne, niso pa dramatične,« je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Okužbe se še vedno pojavljajo v socialnovarstvenih zavodih. V Črni na Koroškem, kjer se je pred kratkim virus hitro razširil v tamkajšnjem centru za usposabljanje, delo in varstvo, se stanje stabilizira. Okuženih je 58 uporabnikov (sedem novih), 20 zaposlenih in dve prostovoljki.

image
V četrtek so opravili 3281 testiranj. Pozitivnih je bilo 238 oseb. Prizor z Metelkove, kjer opravljajo testiranja. FOTO: Leon Vidic/Delo


Okužbe se še vedno pojavljajo tudi v domovih sta starejše. V Domu starejših Rakičan je okuženih šest zaposlenih, ki so v karanteni, in 13 stanovalcev. Trije oboleli so bili preseljeni v (sicer oddaljeno) Novo Gorico zaradi zapolnjenosti covid oddelkov v Ljubljani in Mariboru. V Domu Danice Vogrinec Maribor število novih okužb po ministrovih besedah ne narašča. 



Število novookuženih po starostnih skupinah

Največ okužb so v četrtek potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, in sicer 51. Med starimi od 45 do 54 let so potrdili 43 okužb, po 38 primerov pa so našteli v starostnih skupinah od 25 do 34 let in od 55 do 64 let. Po številu okužb sledi starostna skupina mladih od 15. do 24. leta z 28 potrjenimi primeri. 12 novih primerov so potrdili v skupini od 65 do 74 let, deset med starimi od 75 do 84 let in devet med starejšimi od 85 let. Med malčki do četrtega leta starosti so potrdili dve okužbi, sedem pa med otroki od petega do 15. leta. STA


image
Vrste za čakanje na test na koronavirus na Metelkovi. FOTO: Leon Vidic/Delo