Na poti na Gruškovje deset avtobusov prebežnikov

V državo je v zadnjih dneh vstopilo več kot 50.000 migrantov. V Avstriji prebežniki prebili varnostno ograjo.

Objavljeno
23. oktober 2015 06.49
Posodobljeno
23. oktober 2015 06.49
BEGUNCI V SPIELFIELDU
Ma. B, notranja redakcija; Š. P., Pi. K., Delo.si; STA
Ma. B, notranja redakcija; Š. P., Pi. K., Delo.si; STA

Z drugim begunskim valom prihaja v Slovenijo po več tisoč beguncev na dan. Skupaj je v Slovenijo v zadnjih dneh vstopilo 50.410 migrantov. Tudi danes je največ beguncev prispelo na območju Rigonc. V štirih večjih skupinah skupno več kot 7500 beguncev, ki jih usmerjajo proti Brežicam in Dobovi. V sprejemnih centrih je trenutno 8830 in v nastanitvenih centrih 1957 oseb. V reševanje krize je aktivno vključenih čedalje več vojakov in vojakinj, danes okoli 650, še več jih sodeluje pri logistični podpori v vojašnicah, so sporočili z obrambnega ministrstva. Na razmere se intezivno odziva tudi politika.

Proti Sloveniji so danes s srbsko-hrvaške meje odpeljali dodatnih 3300 ljudi, poroča hrvaški radio. Begunski val se stopnjuje tudi na južnem Balkanu.

V državo je v zadnjih dneh prišlo več kot 40.000 beguncev, mnogi čez zeleno mejo. V sredo je v državo prišlo rekordnih 12.600 beguncev. Avstrija jih še naprej sprejema, prvič predvidoma tudi na Jesenicah.

Med najbolj obremenjenimi sta še vedno nastanitvena centra v Brežicah in Šentilju ter vas Rigonce, a begunce vozijo tudi drugam.

Razmere na terenu spremljamo v živo:

22.38: Na območju mejnega prehoda Dobovec pri Rogatcu je danes zvečer v Slovenijo vstopilo okoli 300 migrantov, ki so jih do prehoda pripeljali hrvaški avtobusi, poroča STA. Iz Dobove proti Jesenicam pa je zvečer okoli 19.30 odpeljal izredni potniški vlak, ki bo v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov.

22.21: Na območju Rigonc je danes zvečer okoli 21. ure začela zeleno mejo prestopati nova skupina 1370 migrantov, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Hrvaški varnostni organi so slovensko stran obvestili o prihodu migrantov, do meje pa jih je pripeljal vlak.

21.18: Po zanesljivih informacijah iz Hrvaške prihaja v Zavrč novih 30 avtobusov beguncev, ki jih bodo spet izkrcali v Dubravi in poslali prek zelene meje, poroča naš dopisnik Franc Milošič.

20.26: Na območju mejnega prehoda Dobovec je nocoj v Slovenijo vstopilo okoli 300 migrantov. Do mejnega prehoda so jih pripeljali hrvaški avtobusi. Migrante bodo sedaj v Dobovcu evidentirali, nato pa z avtobusi odpeljali v namestitveni center Celje. Večina migrantov prihaja iz Sirije, med njimi je veliko družin z majhnimi otroki. Predstavniki nujne medicinske pomoči jim nudijo oskrbo, predstavniki civilne zaščite pa so poskrbeli za osvežilne napitke, prigrizke in sveža oblačila, so sporočili s celjske policije.

18.04: Na mednarodni mejni prehod Gruškovje bodo okoli 18. ure Hrvati pripeljali deset avtobusov z migranti. Slovenija je bila o prihodu obveščena s strani hrvaških varnostnih organov.

18.00: Za pomoč beguncem bodo na ministrstvu za delo zaposlili 200 ljudi. Prednost pri vključevanju bodo imeli prostovoljci, ki že delajo v sprejemnih in nastanitvenih centrih in so prijavljeni v evidenci dolgotrajno brezposelnih oseb na zavodu.

17.10: Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer poziva vlado, naj ob prihodu beguncev zagotovi spoštovanje človekovih pravic na vstopnih točkah na mejnih prehodih predvsem s tem, da pospeši njihov sprejem in registracijo.

17.09: Zunanji minister Karl Erjavec je v četrtek zvečer podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poslal pismo, v katerem je v imenu vlade Evropsko komisijo prosil, naj Sloveniji za obvladovanje nastalega položaja glede beguncev nameni nujno finančno pomoč, so danes sporočili z MZZ. Slovenska vlada je ocenila, da bi za mesečno oskrbo okoli 8000 migrantov na dan za hrano, osebje in material potrebovali nekaj več kot deset milijonov evrov, je Erjavec zapisal v pismu, v katerem poudarja, da nastali položaj presega vse zmogljivosti Slovenije, tako finančne kot človeške in materialne.

17.02: V brežiški občini si želijo, da bi prebežnike iz sprejemnih centrov napotili direktno na vlak, kar so predlagali tudi premieru, ki je bil danes tam na obisku.

V Dobovi so danes že zgradili nov sprejemni center za begunce, ki bo sprejel 700 ljudi. Jutri bodo postavili še dva.

    Nov sprejemni center v Dobovi. Foto: Jonoš Zore/Delo

16.45: Avstrijska tiskovna agencija APA je poročala, da je okoli 1500 beguncev, ki so čakali na avtobuse v Špiljah na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj, prebilo varnostno ograjo. Želeli so hitreje na pot proti Nemčiji, številni pa so vzeli taksije, ki so tam čakali v vrsti. Številni so se na pot odpravili kar peš, a ko so ugotovili, da jih čaka več sto kilometrov, so se vrnili nazaj. Pri tem so prečkali tudi železniške tire, zaradi česar so ustavili železniški promet.

Tiskovni predstavnik policije na avstrijskem Štajerskem Leo Josefus je za STA potrdil, da je bila situacija pri njih danes »nekaj časa res zelo nevarna, a zdaj ne več, saj je železniški promet zdaj ustavljen.«

16.27: Čeprav nismo pristaši postavljanja ograj, ne izključujemo možnosti postavljanja tehničnih ovir na meji, je ob obisku v Brežicah dejal Miro Cerar.

15.08: Slovenska karitas je doslej z donacijami zbrala nekaj več kot 60.000 evrov, Rdeči križ Slovenije (RKS) pa se v teh dneh osredotoča predvsem na prvo pomoč in združevanje družin. Karitas nudi pomoč v namestitvenih in sprejemnih centrih predvsem s hrano, odejami, prostovoljci in zdravstvenim osebjem. Tako je danes v Šentilj in Brežice poleg polovice hrane iz blagovnih rezerv dostavila še 20.000 ribjih konzerv, 10.000 žitnih ploščic in 5000 litrov mleka. Hrano so nakupili z donacijami darovalcev iz Slovenije in nemške Karitas. Ekipe prve pomoči RKS so doslej na terenu posredovale že nekajtisočkrat. Druga pomembna naloga je združevanje družinskih članov.


 

14.45: V Občini Zavrč, kamor je v četrtek nenapovedano že drugič prišla večja skupina beguncev, so se na sestanku kriznega štaba dogovorili o ukrepanju ob podobnih primerih. Pri tem župan Miran Vuk poziva državo, naj jim pomaga, saj so doslej sami reševali položaj in pokrivali stroške, v pomoč pa so jim bili policisti.

14.03: Zavod RS za blagovne rezerve je za pomoč beguncem in migrantom sprostil nekaj blagovnih rezerv. Zanje je namenil mleko, vodo, postelje, respiratorje, medicinske pripomočke, zdravila, plinska olja in agregate, je sporočil direktor zavoda Anton Zakrajšek. Veleposlaništvo Češke Republike je sporočilo, da bo danes ponoči odposlana prva pošiljka s humanitarno pomočjo Sloveniji. Ekipa čeških reševalcev bo v Ljubljano prispela jutri zjutraj okrog 8. ure in s seboj pripeljala 22 šotorov za 110 oseb, sorazmerno število ležišč, pokrival in 22 razvlaževalnikov zraka.

13.55: Skupina približno 550 beguncev je nekaj pred 13. uro zapustila nastanitveni center v Gornji Radgoni in odšla proti mejnemu prehodu, kjer jih sprejemajo avstrijski varnostni organi. V nastanitvenem centru v Lendavi je trenutno nastanjenih 778 migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota. Župan Gornje Radgone Stanko Rojko opozarja, da je tamkajšnji namestitveni center, predviden za 400 beguncev, na maksimalni zmogljivosti, saj je v njem včeraj prespalo 1160 ljudi, poroča naš dopisnik Jože Pojbič. Vlado Rojko zato poziva, naj v dogovoru z avstrijsko stranjo organizira več prehodnih točk, s čimer bi se izognili tudi veliki obremenjenosti mejnega prehoda v Šentilju.

13.38: Avstrijski policisti so v Šentilju sprejeli 3000 beguncev in jih večino že popisali. Zaradi masovnega prehoda beguncev je zaprta železniška proga med državama. Zdaj jih prevažajo z avtobusi v namestitvene centre. Na slovenski strani meje čaka še nekaj več kot 400 tujcev, pričakujejo pa vlak iz Dobove, na katerem so po podatkih PU Maribor večinoma ženske in otroci. Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta trenutno prazna.

13.11: Pred brežiškim centrom danes polnijo 13. avtobus. Okoli 12 let star deček je pred enim od avtobusov ostal brez očeta, zato so mu ga pomagali poiskati policisti. Policija povprečno na avtobus vkrca okoli 15 do 18 otrok. Po poročanju našega novinarja je danes v Brežicah veliko bolj sproščeno in mirno kot po požaru pred nekaj dnevi, prav tako ni varnostnih ograj pred avtobusi.

11.45: Pri Dobovi so začeli postavljati nov sprejemni center za begunce. Vodja brežiške izpostave civilne zaščite Zdenka Močnik pravi, da je danes prioriteta postavljanje sprejemnega centra, ocene na terenu pa so podobne četrtkovim. Prvi od treh šotorov bo postavljen predvidoma do večera, v prihodnjih treh dneh pa še druga dva. Vsak bo lahko sprejel 700 ljudi. V novem sprejemnem centru bosta delovali koordinacijska skupina civilne zaščite in vojaška bolnišnica ROLE.

11.10: Približno 5000 beguncev iz Šentilja je prešlo na avstrijsko stran meje. Naš dopisnik Rober Galun sporoča, da so mejo za njimi zaprli slovenski vojaki, da bi jim preprečili morebitno vrnitev v Slovenijo. Nekateri begunci pot v Avstrijo nadaljujejo po železniških tirih. Stari mejni prehod ostaja zaprt, zaprta pa je tudi cesta od prehoda do Špilj-Spielfelda. Avstrijski policisti begunce postopoma premeščajo v notranjost države.

10.20: Okoli 9. ure je na rigonško zeleno mejo prišlo približno 2000 novih beguncev, ki bodo morali počakati na sprostitev posavskih zmogljivosti. Na območju Rigonc je danes v državo vstopilo že več kot 6000 beguncev.

10.18: Begunski center v Šentilju so zapustili vsi begunci, sporočajo iz Policijske uprave Maribor. Približno 600 beguncev je ob 9. uri začelo zapuščati tudi center v Gornji Radgoni, kjer je bilo zjutraj nameščenih 1166 migrantov. Kot so sporočili iz PU Murska Sobota, so odšli proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni, kjer jih sprejemajo avstrijski varnostni organi. Na Šentilju po zdajšnjih podatkih policije okoli 13.30 pričakujejo vlak iz Dobove s približno 600 begunci, najav drugih prihodov pa na PU Maribor trenutno nimajo.

V Slovenijo v zadnjem tednu prispelo 47.510 beguncev, velika večina pa je državo že zapustila. Po podatkih policije je med njimi bilo 45 odstotkov žensk in mladoletnikov. Samo v četrtek je državo vstopilo 9339 tujcev, danes do 8. ure pa še 4700. Avstrija jih je v četrtek iz Slovenije sprejela 10.367. Največ, 55 odstotkov prebežnikov prihaja iz Sirije.


Število migrantov, ki so vstopili na območje Slovenije (do 23. 10. 2015 do 8. ure)

Število migrantov, ki so zapustili Slovenijo (predaja avstrijskim varnostnim organom in drugo)

Begunci v Sloveniji po narodnosti

9.55: V Zavrču so sklicali krizni sestanek, na katerem vlado pozivajo k boljši komunikaciji in koordinaciji begunskih aktivnosti z lokalnimi oblastmi, ki so večinoma prepuščene same sebi. Pri tem je problematično predvsem ilegalno prehajanje beguncev čez zeleno mejo, javlja naš dopisnik Franc Milošič. Begunski center Središče ob Dravi je trenutno prazen in pripravljen na sprejem novih beguncev. Policija je že zjutraj prepeljala vse begunce iz Zavrča na avstrijsko mejo v Šetilju. Na mejnem prehodu Gruškovje policija trenutno popisuje približno 300 beguncev.

9.10: Naš dopisnik Rober Galun sporoča, da so se vsi begunci, torej približno 5000, ki so bili zjutraj nameščeni v Šentilju, peš odpravili na avstrijsko stran meje. Pričakovati je težave, saj je vprašanje, ali bo avstrijskim oblastem uspelo naenkrat sprejeti tako veliko število beguncev.

8.50: Zasedenost nastanitvenih lokacij za tujce po Sloveniji, 23. oktobra 2015, ob 6. uri.

7.36: V sprejemnem centru Gruškovje je danes zjutraj okoli 500 tujcev, ki čakajo na prevoz v nastanitveni center Šentilj. Tam okoli 10. ure pričakujejo tudi vlak iz Dobove z okoli 560 tujci in ob 12. uri vlak z okoli 600 tujci.

7.35: Zadnjo noč je bilo iz Zavrča in Brežic v sprejemna centra v Petišovce in Dolgo vas prepeljanih okrog 780 migrantov, kjer trenutno poteka evidentiranje. Po končanih postopkih so migranti nastanjeni v nastanitvenem centru Intergal v Lendavi.

7.33: V sprejemni in nastanitveni center v Gornjo Radgono je bilo v četrtek zvečer in danes ponoči iz Brežic prepeljanih 1166 migrantov in vsi so bili tam evidentirani in nastanjeni.

7.32: Avstrijski varnostni organi zadnjo noč iz centrov na Šentilju in v Gornji Radgoni niso sprejemali beguncev.

7.11: Stari mejni prehod Šentilj je zaprt v obe smeri za ves promet, obvoz po avtocesti je možen tudi brez vinjete. Prometne razmere po državi in na mejnih prehodih lahko spremljate tukaj.

7.08: To noč avstrijski varnostni organi iz nastanitvenega centra na Šentilju niso sprejemali beguncev, se pa trenutno na prehod meje že pripravljajo tri skupine. Trenutno je v tamkajšnjem centru nekaj več kot 2500 migrantov.

7.01: V Zavrč so s hrvaške strani nenapovedano pripeljali več kot tisoč ljudi, ki so jih policisti čez noč prepeljali v sprejemne centre, poroča Radio Slovenija.

6.51: Nekaj po polnoči so policisti pri Rigoncah ponovno izsledili skupino tujcev, ki je prestopala zeleno mejo. Okoli 2000 tujcev so pospremili v sprejemni center v Brežice in v začasni center v Dobovi. Zadnja skupina je mejo prestopila okoli 4. ure. Po prvih ocenah gre prav tako za okoli 2000 migrantov, ki so trenutno še na območju Rigonc.

6.47: Policisti so tudi ponoči nadaljevali organizacijo prevozov migrantov iz sprejemnega centra Brežice in začasnega centra Dobova v namestitvene in sprejemne centre po državi. Vsi prevozi potekajo v spremstvu policistov.

6.42: Trenutno je v sprejemnem centru v Brežicah okoli 4200 migrantov in v začasnem centru v Dobovi 1200 migrantov.

6:30: Danes si bo razmere na terenu ogledal tudi del vladne ekipe. Ministrica za obrambo Andreja Katič bo okoli 10. ure obiskala nastanitveni center za migrante v Šentilju, kjer se bo seznanila z aktualnimi razmerami v centru ter z aktivnostmi civilne zaščite, policije in vojske ter drugih organizacij pri oskrbi migrantov. Srečala se bo tudi z županom občine Šentilj Štefanom Žvabom. Z razmerami se bo od blizu seznanil tudi premier Miro Cerar, a bodo podrobnosti njegovega obiska znane šele danes.