V Slovenj Gradcu so z izkupičkom EPK zadovoljni

Dobili so veliko infrastrukture in turiste, učinke EPK pa je treba izkoristiti kot temelj nadaljnjega razvoja.

Objavljeno
10. julij 2013 22.39
celin/EPK 2012
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – V Mestni občini Slovenj Gradec (MOSG), eni od partnerskih mest projekta Evropske prestolnice kulture 2012, so z izkupičkom EPK zadovoljni. Število prenočitev se je lani povečalo za četrtino, več je bilo tujih gostov, v okviru EPK je bilo več kot sto prireditev, ki si jih je ogledalo 52.550 obiskovalcev.

Glede turističnega obiska je bilo lansko leto precej bolj uspešno od prejšnjih let, saj se je že v prvih devetih mesecih število prenočitev povečalo za 26 odstotkov, to je na 21.098, dve tretjini prenočitev so ustvarili tuji gostje. Za desetino več je bilo obiska tudi v Turistično informativnem centru. »Po teh podatkih za obdobje devetih mesecev nas je prehitel le Maribor,« ugotavlja pomočnica koordinatorke EPK 2012 za Slovenj Gradec Doroteja Stoporko. »Vsi projekti EPK so bili v Slovenj Gradcu uspešno končani in so dosegli svoje cilje. Rezultati se ne merijo samo v ekonomskih učinkih, temveč tudi z dogajanji v okoljih.«

Župan MOSG Andrej Čas je povedal, da je udeležba v EPK občino stala več kot 700.000 evrov, delno se je znesek povrnil prek financiranja domačih producentov, nekaj je bilo tudi novih delovnih mest. Čas je opozoril na trajne pridobitve za mesto, ki so jih z ugodnim državnim in evropskim sofinanciranjem lahko naredili, brez EPK pa jih najbrž ne bi mogli. Tako so prenovili Koroško galerijo likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej ter propadajočo rojstno hišo Huga Wolfa, kjer so odprli Wolfov muzej in mednarodni dokumentacijski center. Omenjene prenove so bile vredne 1,9 milijona evrov, obnovili pa so še mestno središče.

Mestni svetnik Franjo Murko meni, da bi Slovenj Gradec lahko od EPK pridobil še več. Kot dobro je ocenil povezovanje z Ravnami ter sodelovanje javnih zavodov in ljubiteljske kulture. »Z obiskom Slovenjgraškega kulturnega poletja v okviru EPK ne moremo biti najbolj zadovoljni. Prireditev poteka že 20 let, a je bil leta 2008 obisk prireditev, ki jih pripravlja kulturni dom, precej večji kot v letu EPK.« Murko je kot zamujeno priložnost navedel tudi obisk Nobelovih nagrajencev za mir v Mariboru, ki bi po njegovem morali obiskati tudi Slovenj Gradec – edino slovensko mesto glasnik miru Združenih narodov.

Župan Čas pravi, da morajo dediščino EPK izkoristiti za nadaljnji razvoj mesta ter v kulturi prepoznati razvojni potencial, ki bo prinašal tudi nova delovna mesta.