V Šmartnem se otroci ne bodo več stiskali

Gradili bodo lesen vrtec, odpreti ga nameravajo julija 2015, občina pa razmišlja tudi o zasebnem partnerstvu

Objavljeno
22. januar 2014 09.19
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Zaradi pomanjkanja prostora v starem dotrajanem vrtcu v Šmartnem bo občina v bližini zgradila novega lesenega, v katerem bo prostora za osem oddelkov. Interes za sodelovanje v javno--zasebnem partnerstvu sta že izrazili dve podjetji.

Za gradnjo novega vrtca so se v Mestni občini Slovenj Gradec (MOSG) odločili zaradi velikega števila vpisanih otrok ter neizpolnjevanja prostorskih zahtev v vrtcih. V MOSG delujejo enote vrtca na sedmih lokacijah, obiskuje pa jih 627 otrok. Pet oddelkov deluje v osnovnih šolah in en v slovenjgraški splošni bolnišnici. Natalija Knez iz MOSG je povedala, da v centralnem vrtcu na Maistrovi ukinjajo dva oddelka, leta 2017 pa bodo začele veljati nove minimalne tehnične zahteve, po katerih bodo morali vrtci zagotavljati tri kvadratne metre igralnih površin na otroka. »Če bi ta pravilnik začel veljati danes, bi morali odkloniti 160 otrok,« pravi Knezova.

Osem oddelkov na 960 kvadratnih metrih

V vrtcu Šmartno, kjer imajo samo 1,97 kvadratnega metra igralnih površin na otroka, deluje pet oddelkov, vpisanih pa je za več kot šest oddelkov. Ker zmogljivosti že več let ni dovolj, so v manjšo igralnico preuredili nekdanji kabinet za strokovne delavce, en oddelek pa preselili v bližnjo osnovno šolo.

Novi vrtec bo imel osem oddelkov na 960 kvadratnih metrov notranjih in 600 kvadratnih metrov zunanjih površinah. Igralnice bodo velike približno 50 kvadratnih metrov, imeli bodo tudi pokrito teraso in zunanje igrišče. Graditi nameravajo v bližini sedanjega vrtca, kar bi omogočalo nemoteno delovanje starega vrtca. Zgradba bo lesena, iz križno lepljenih masivnih plošč, ter nizkoenergetska z ogrevanjem na biomaso. Graditi naj bi začeli septembra ter novi vrtec predali v uporabo julija prihodnje leto.

Ocenjena vrednost stavbe skupaj z opremo je 1,41 milijona evrov. Občina je decembra objavila javni poziv, s katerim je preverjala zanimanje morebitnih partnerjev za javno-zasebno partnerstvo. Po besedah Vesne Kozlar iz podjetja Bau-ing, ki je pripravljalo začetno dokumentacijo, sta se odzvali dve družbi: Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec ter zasebno podjetje iz Radelj. Občina bo zdaj preverila, ali je naložba v takšni obliki upravičena ali pa bi jo bilo bolje izpeljati v lastni režiji s pomočjo kredita. V primeru javno-zasebnega partnerstva bi občina vložila samo 50.000 evrov, zasebnik pa 1,36 milijona evrov. Za občino bi to pomenilo od 90.000 do 100.000 evrov stroškov na leto, ko bi objekt do prenosa lastništva vsaj 15 let najemala.