V Šmihelu Romom rušijo nekdanji dom

Občina je Romom že zagotovila tri bivalne zabojnike, zdaj bo vsakemu še kopalnico in sanitarije.

Objavljeno
06. oktober 2013 11.06
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto - Novomeška občina je začela z rušenjem dotrajanega in zdravju škodljivega večstanovanjskega objekta v tamkajšnjem romskem naselju Šmihel. Tri romske družine so preselili na bližnje občinsko zemljišče, kjer so jim uredili bivalne zabojnike z električnim priključkom in skupno kopalnico s sanitarijami.

Občina je morala ukrepati

Zaradi nevzdržnih higienskih razmer v objektu, ki ga je občina 1979. zgradila izključno za tamkajšnje Rome, a v njem ni bilo vode in elektrika, je zdravstvena inšpekcija v zadnjih letih izdala vrsto odločb. Romi so se novih bivalnih prostorov sicer razveselili, a so hkrati izrazili tudi nezadovoljstvo nad skupno kopalnico in sanitarijami, ki so nekaj metrov oddaljene od njihovih novih domov. »Pozimi se bodo otroci prehladili, ko bodo z mokrimi lasmi hodili domov,« je potožil oče samohranilec štirih otrok Sandi Brezar.

Naložba bo stala 50.000 evrov

Kakor je za spletno Delo povedala vodja občinskega urada za kulturo, zdravstvo in socialo Mateja Jerič, je občina načrtovala na mestu porušenega objekta vliti betonsko ploščo in postaviti bivalne objekte, a so se po dogovoru s člani sveta krajevne skupnosti Šmihel dogovorili, da bodo obstoječim trem dvojnim zabojnikom vsakemu dodali še premično enoto s kopalnico in sanitarijami. Celotna naložba (rušenje objekta, komunalna ureditev, nakup in postavitev bivalnih kontejnerjev, itd.) bo stala približno 50.000 evrov in bo financirana iz proračunske postavke za reševanje romske stanovanjske problematike.

Predsednik krajevne skupnosti Šmihel Miro Škufca je povedal, da Romi in okoliški prebivalci živijo v sožitju, da imajo v svetu tudi predstavnika Romov Bojana Tudijo, in da se pri njih kraje ne pojavljajo. »Drug drugega čuvamo in smo prijatelji,« je sklenil Škufca.